Igår kväll visades första avsnittet av Torka aldrig tårar utan handskar på SVT, en miniserie baserad på Jonas Gardell böcker med samma namn. Det var nu över en månad sedan jag läste boken, men det har ännu inte blivit någon recension av den här på bloggen. Den har sedan jag läste ut den malt inne i huvudet, jag har pratat mycket om den med familj, vänner och kollegor.

För mig som är född i slutet av 80-talet och uppväxt under 90-talet är aids främst ett u-landsproblem, då framförallt Afrika är drabbat. Efter att ha läst boken och pratat med människor som kom ihåg hur det var då paniken var som störst under 80-talet så förstår jag att det är så mycket mer. Och hur viktigt det är att slå hål på myter och fördomar kring hiv och aids, att lägga fram riktig fakta.

Jonas Gardell har lyckats fantastiskt med att både beskriva hur homosexuellas situation var under 80-talet, hur stämningen i landet var kring aids-frågan och framförallt lyckas han beskriva hur sjukdomen drabbade människor på det personliga planet. Han har gett människorna som gick bort i aids ett ansikte, och så även deras närmaste.

Torka aldrig tårar utan handskar

2 reaktion på “Torka aldrig tårar utan handskar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *