Det skulle bli en så trevlig midsommarafton. Fyra män och tre kvinnor som gick i samma gymnasieklass anordnar en återträff tjugofem år efter studenten. En snabb båt bär dem till den avlägsna fyrön Tjärven där de ska grilla och dricka öl, prata minnen. Men deras båt tas ifrån dem tillsammans med alla deras mobiltelefoner. Strandsatta på den lilla ön vid gränsen till Ålands hav försöker de göra det bästa av situationen. Alkoholen har de kvar, och blandbandet med Modern Talking. Men det är den speciella dag på året då solen står som högst på himlen. Den dag då de som för evigt fryser kan söka sig till ljuset och värmen. De drunknade stiger upp ur havet. Och de är hungriga.

Tjärven finns på riktigt. Så om ni är lättskrämda av er och brukar besöka platsen avråder jag er från att läsa boken. Ni kommer aldrig vilja åka tillbaka dit. Och ni som inte har varit där: åk inte dit, om platsen är lika intetsägande som boken är den inte värd ett besök. Boken Tjärven är John Ajvide Lindqvists bidrag till genren ”överlevnadsskräck”

Jag älskade Människohamn. Det var över tre år sedan jag läste den, men det är fortfarande den bok som jag rekommenderar mest när någon ber om lästips. När jag fick syn på Tjärven kom jag att tänka på just Människohamn: en fyr, vatten, människor som går ner sig i havet. Men Tjärven är inget annat än ett utmärkt manus till en splatterfilm, den saknar den känsla och djup som Människohamn har.

Det ska tilläggas att Tjärven är ett ”experiment”. Det är en 100-något kort bok som bara har getts ut som e- och ljudbok. Det tycker jag är en jättebra idé som fler författare borde göra också! Jag läser gärna böcker på min eReader eller iPad, men tyvärr tycker jag att utbudet är för dåligt och priserna för höga. Biblioteken har i stort sett bara svensk skönlitteratur och hos Adlibris och Bokus kostar en e-bok lika mycket som en inbunden bok. Om fler författare tog samma initiativ och publicerade sina böcker endast digitalt, så skulle förhoppningsvis priserna tas ned så att en e-bok kostar något mindre än en pocket.

I detta fallet tycker jag tyvärr att kvaliteten är alldeles för låg, speciellt när boken är skriven av en sådan skicklig författare som John Ajvide Lindqvist. Bara för att det är en digital bok betyder det inte att det är ok att sänka nivån och ge ut något av låg kvalitet.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Titel: Tjärven
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Rigmondo
ISBN: 9197819220

Tjärven av John Ajvide Lindqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *