Tillbaka-till-henneEtt par skor, en trälinjal, ett par stålbågade glasögon och en silverbrosch. Av en slump hamnar de alla hos Hanna, som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt menlösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och en mor som mer än gärna påminner henne om hennes brister. Men föremålen tränger in i hennes medvetande och Hanna ger sig snart i kast med att ta reda på vad de vill henne.

1906 trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Hon har i ett brev fått veta att demokratitanken inte gäller alla. När rösträttskvinnan och talaren Brita Löfstedt rullar in på torget börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Hon viger sitt liv åt att kämpa för den kvinnliga rösträtten, samtidigt som en komplicerad kärlekshistoria tar sin början.

Det här är en av de bästa böckerna jag har läst på länge. Sara Lövestam levererar inte bara en fantastisk historia med ett starkt register av fängslande karaktärer, utan också en historielektion om kvinnlig rösträtt i Sverige. Och om hur det var att vara kvinna vid förra sekelskiftet.

Berättelsen kretsar kring två kvinnor, Hanna och Signe, och de kunde inte vara mer olika. Hanna är otålig, fördomsfull, lat, självisk. Hon trivs inte med var hennes liv har tagit henne, men hon är för bekväm för att göra några förändringar. Signe är Hannas totala motsats. Hon kämpar för att höja kvinnans status i samhället och ger inte upp även när det ser mörkt ut. Jag gillar Signe. Hon är en stark kvinna som tror på alla människors lika värde, hon tror att kvinnans åsikter är lika viktiga som mannens och att det är kvinnans självklara rätt att vara med och påverka och styra samhället.

Tillbaka till henne är också en vacker skildring av hur kärlek mellan kvinnor kunde se ut för hundra år sedan. Hur homosexuella kvinnor levde och hade relationer i det tysta, hur de ansträngde sig för att hålla sin relation hemlig samtidigt som andra kvinnor med samma läggning förstod hur det låg till.

Det var längesedan jag läste en bok som väckte så många känslor, och så många tankar.

Titel: Tillbaka till henne
Författare: Sara Lövestam
Utgivningsår: 2012
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-869-6980-6

Tillbaka till henne av Sara Lövestam

7 reaktion på “Tillbaka till henne av Sara Lövestam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *