Who_needs_mr_DarcyNyligen fyllde vår mamma 60 år och firade detta med släkt och vänner på en mysig herrgård med länsstolar, långa eftermiddagsfikor och självklart god mat. På kvällen avnjöt vi en trerätters middag och där var det bordsplacering som gällde. För en boknörd som mig var bordsplaceringen lite av en julafton. För där låg namnkorten instuckna in en bok som valts speciellt så att den passade personen!

För min del satt jag till bords med favoriten Mr Darcy. Tja, jag fick ju vänta med att börja läsa den men boken jag fick var brittiska Jean Burnetts egen Jane Austenfantasi Who needs Mr Darcy – The bad Miss Bennett.

Vi kommer ihåg yngsta systern Lydia som den fåfänga och tanklösa flickan som rymde med Mr Wickham. Mr Darcy ställde hjältemodigt upp för att undvika skandal och fick dem gifta samtidigt som han vann Elizabeths hjärta. Nu har Mr Wickham dött och Lydia är beroende av sin svåger då hon inte har några tillgångar. Men så vill Lydia inte ha det! Med det ekonomiska understöd Mr Darcy ger henne sätter hon fart ut i världen med planen att skaffa sig anseende, pengar och bli accepterad i de bästa kretsar.

Hennes öde går dock i kringelikrokar då hon blir indragen i diplomatiska förvecklingar, faller för en charmerande bov och har lite för intima kontakter med kungligheter. Hon lyckas dock undvika att bli fast på Darcys gods Pemberley och rör sig mellan London, Paris och Italien. För min del är det särskilt kul att läsa om hennes äventyr i Brighton och Bath eftersom det är städer jag nyligen besökt.

Det här är en rolig, ibland komisk roman, med många äventyr och förvecklingar. Jean Burnett lyckas i sitt porträtt av Lydia, vi känner igen hennes sätt att vara från Austens Stolthet och fördom. Men Burnett gör henne till en verkligare person då hon fördjupar bilden av Lydia och även visar på den melankoli, misströstan och ibland skam hon känner över hur hennes liv blivit.

Vad jag kan se har Who needs Mr Darcy inte översatts till svenska. Men det går att få tag på den engelska versionen via nätet, på t ex Adlibris.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Till bords med Mr Darcy

2 reaktion på “Till bords med Mr Darcy

 • 12/03/2015 kl. 12:42
  Permalänk

  Vilken underbar idé med varsin bok som bordsplacering! Det var ju en fantastiskt bra grej. Och din recension av boken var också intressant, nu när jag plöjt så många versioner av Stolthet och fördom.

  Svar
  • 20/03/2015 kl. 08:24
   Permalänk

   Det var väldigt uppskattat bland gästerna, så det kan jag varmt rekommendera!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *