Den senaste tiden har det blivit många psykologiska thrillers för mig. Jag vet inte riktigt varför, det har bara blivit så. Den senaste är den riktigt spännande Bakom hennes ögon av Sarah Pinborough. En bok där man hela tiden undrar vad som egentligen pågår och vem man kan lita på.

Bakom hennes ögon av Sarah Pinborough. Massolit förlag, 2018.

Louise är en ensamstående mamma i London. Sedan skilsmässan har hon varit singel. Men en kväll möter hon en man på en bar som det helt enkelt klickar med. David är rolig och smart. Men där finns en sorg som tittar fram.

Ett par dagar senare är Louise på psykologmottagningen där hon jobbar som receptionist. Den nye läkaren kommer dit för att hälsa och med sig har han sin fru. Mannen är David. Hans hustru Adele är vacker, skör och törstar efter vänskap. När Adele väljer Louise som sin nya vän befinner sig Louise mitt i ett triangeldrama som hon verkligen inte vill vara i.

Men hon är kär i David, och Adele beter sig som en stöttande vän. Allteftersom tiden går inser Louise att allt inte är som det ska i Davids och Adeles äktenskap. David verkar kontrollerande och aggressiv gentemot sin fru, Adele å andra sidan har en historik med psykisk ohälsa.

Riktigt hur ohälsosamt dessa tre personers inbördes relationer är kan inte ens Louise förstå och frågan är om hon kan klara sig helskinnad ur det hela.

Bra skildring av dagens samhälle

Jag sträckläser Bakom hennes ögon och undrar hur det hela hänger ihop. Sarah Pinborough har lyckats skriva in vändningar som man absolut inte kan förutse och den stora frågan om vem man kan lita på hänger med genom hela historien.

Dessutom ger denna nutidsroman bra miljöskildringar av dagens samhälle, de vardagliga problem vi har. På det sättet kan den liknas med Liane Moriartys böcker, till exempel Öppnas i händelse av min död. Upplägget och den mystiska dimridå som ligger över historien kommer att tilltala de som tyckte om Kvinnan på tåget och Gone girl.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Thriller med oväntade vändningar: Bakom hennes ögon
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *