När den ryska revolutionen ledde till att tsarfamiljen Romanov avrättades var det slutpunkten för en familjs envälde där tsarens dåliga beslut lett till ofantligt lidande för en hel befolkning.

Tsarens dotter av Gill Paul. LB förlag, 2018.

Att avrätta människor, i detta fall även barn, går emot våra principer om mänskliga rättigheter. Sättet Romanov behandlades när bolsjevikerna tog makten och det utdragna blodiga sätt de dödades på väcker avsky.

Men vi kan heller inte glömma att det fanns orsaker till hatet mot Romanovs. Miljontals människor svalt, männen hade skickats ut i första världskriget utan ordentlig utrustning och i många fall med oskickliga befälhavare.

Det är den bakgrund man behöver ha med sig när man läser Gill Pauls roman Tsarens dotter. Detta är en tragisk kärlekshistoria vars styrka är författarens lek med tanken ”tänk om inte alla i tsarfamiljen dog”. Här nämns Romanovs ansvar för den ryska befolkningens lidande bara i förbifarten. Kärlekshistorien väger vanskligt på rätt sida om gränsen till det klichéartade.

Ryska revolutionen sätter spår in i framtiden

2016. När en brittisk journalist vill få lugn och ro och komma långt ifrån sin otrogne make blir arvet från hennes gammelmorfar Dmitri till hjälp. Denne okände släkting har lämnat en stuga i vildmarken till henne. Hon åker dit på en lång semester och renoverar huset. Men snart blir hon nyfiken på Dmitri. Varför pratar ingen i familjen om honom? Och vad var hans bakgrund?

1917. Officeren Dmitri ligger sårad på sjukhus och har turen att bli omhändertagen av tsarens dotter Tatiana som gör lättare arbete där. En förälskelse spirar mellan dem. Men utanför deras bubbla pågår första världskriget och landet omvälvs av ryska revolutionen.

När tsaren avsätts blir familjen Romanovs öde mycket osäker. De tillfångatas och flyttas till Sibirien för att tsartrogna inte ska kunna befria dem. Men Dmitri drivs av sin kärlek för Tatiana och följer efter för att kunna undsätta dem.

Dessa händelser under ryska revolutionen kommer att sätta spår i många människors framtida öden.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Tänk om … tsarens dotter överlevde
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *