TALA ÄR GULD
av Cammie McGovern

Constant reader, 2016
ISBN: 9789198261066
(Say What You Will, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

Tala-ar-guldAmy är född med cerebral pares och kan varken gå utan rollator, prata utan en taldator eller kontrollera sina ansiktsuttryck. Matthew har svåra tvångssyndrom som styr hans liv, med upprepade tankemönster, neurotiska ritualer och förlamande rädsla. På grund av deras situation känner sig båda isolerade och har svårt att få vänner. När Amy övertalar sina föräldrar att anställa en jämnårig elev som assistent under sista året i high school, kastas de in i varandras liv. Medan de umgås med varandra, börjar en trevande vänskap snart blomma ut till något som ingen av dem kunde ana.

Detta är en bok som handlar om framförallt två saker: hur det är att vara tonåring på high school, och hur det är att vara annorlunda. Det är kombinationen av dessa två som gör den här boken så bra.

Jag ser inte det här som en bok som främst handlar om människor med en funktionsnedsättning. Det är en bok som handlar om det unga vuxna kan vara med om när de är på väg att ta steget in i vuxenlivet (då de behöver bestämma vad de ska göra efter skolan samtidigt som de försöker bli självständiga från föräldrarna) med en person med en funktionsnedsättning i huvudrollen. Såklart står Amy inför större utmaningar än vad en tonåring normalt behöver hantera, men även Matthew har problem som till viss del hindrar honom från att göra en del saker i livet (precis som Amy). Och det är det som jag gillar skarpt med Tala är guld: att den skildrar en person med cerebral pares som vilken ung person som helst, med kärleksproblem och drömmar om framtiden.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Tala är guld
Taggar:                                                             

En reaktion på “Tala är guld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *