Jag deltar i Pocketlovers Tre på tre-utmaning med att läsa tre böcker av systrarna Brontë: Jane Eyre (Charlotte Brontë), Agnes Grey (Anne Brontë), Svindlande höjder (Emily Brontë). Först ut blev Svindlande höjder, Wuthering Heights, av Emily Brontë.

Top Withens, ruinen på den ödsliga engelska landsbygden som man tror är Emilys inspiration till Wuthering Heights.
Top Withens, ruinen på den ödsliga engelska landsbygden som man tror är Emilys inspiration till Wuthering Heights.

Mr Lockwood har lämnat stan för att tillbringa en tid på den engelska landsbygden. Han hyr Thrushcross Grange av mr Heathcliff, ägaren av närliggande Wuthering Heights. På grund av dåligt väder tvingas Lockwood tillbringa en natt på Wuthering Heights, efter ett besök hos sina nya grannar. Under natten drömmer han om den avlidna Catherine Earnshaw som ber om att få bli insläppt i huset. När mr Lockwood berättar om sin dröm för mr Heathcliff reagerar denne på ett sätt som väcker Lockwoods nyfikenhet.

Sängliggandes på grund av en förkylning ber han hushållerskan Nelly Dean att berätta om Wuthering Heights och om ägaren mr Heathcliff. Det blir en lång berättelse om hittebarnet Heathcliff som liten kommer till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Pojken växer upp olycklig och svåråtkomlig, älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som ännu älskar honom är hans tvillingsjäl Catherine. Men ödet och missförstånd skiljer dem åt. Flera år senare ses de igen, men då är allt för sent.

Emily Brontë blev 30 år gammal.
Emily Brontë blev 30 år gammal.

Frågorna kring Svindlande höjder och Emily Brontë är många. Emily dog ung, hon var bara 30 när hon gick bort efter en tids sjukdom, och hon verkar inte ha haft något större socialt umgänge utanför familjen. Så hur kunde hon då veta hur det var att uppleva passion, åtrå och kärlek?

Systrarna Brontë växte upp på den ödsliga landsbygden, och hur det var beskrivs i Svindlande höjder. Emily skildrar på ett levande sätt hur det är att tvingas leva dag ut och dag in med människor man inte tycker om, hur frustrerande det är när ens liv inte är mer än ett hus fyra väggar. När man inte känner mer än en handfull personer, i stort sett aldrig varit längre bort än till grannen, och inte har någon uppgift i livet är det inte svårt att förstå att man som ung kvinna drömmer sig bort och fantiserar. Kärlek och åtrå är något alla drömmer om, och har gjort i alla tider skulle jag tro. Jag tror att oavsett hur lite erfarenhet man har av det, ligger det i vår natur att längta efter det. Så att Emily efter 25 år i isolering fick ihop en roman i detta ämne är nog inte så konstigt.

Svindlande höjder är för min del inte främst en kärleksroman, utan en skildring av hur mitt liv kanske skulle ha sett ut om jag hade fötts 170 år tidigare.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Svindlande höjder – skildring av livet på en ödslig landsbygd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *