JÄRNSKALLEN
Nils Håkansson
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN: 9789100145651

Recensent: Marika Mandrean

JarnskallenStockholm 1917. Ute i Europa rasar första världskriget och i Sverige är beredskapen hög. Militärer, gangstrar och diverse flyktingar rör sig på gatorna. När en hög militär blir mördad och det visar sig att han varit involverad i ett hemligt vapenprojekt agerar Herr Agnefit.

Herr Agnefit, som själv döljer sin identitet bakom en ansiktsmask gjord av en Unionsflagga, samlar ihop en mycket udda grupp människor för lösa mordet. Bland dem finns Henrich som verkligen skulle behöva lära sig att lägga band på sina aggressioner. Där är Lydia som likt en superhjälte klättrar omkring på hustaken utklädd, redo att bekämpa brottslingar. Den alkoholiserade bedragerskan Jenny läker visserligen omänskligt fort men till slut tröttnar hon på all misshandel hon fått utstå och bestämmer sig för att kämpa emot.

Järnskallen av Nils Håkanson är en fartfylld actionroman som för oss mellan Sverige och Finland under en period då kriget skapade osäkerhet och rädsla. Det händer så mycket att jag inte kommer ihåg alla turer men jag blir definitivt underhållen av alla äventyr.

Den stora behållning ligger dock i huvudpersonerna. De är inte sympatiska och våld är en stor del av deras liv. De ser sig själva som speciella, som ensamvargar som inte behöver andra människor och de litar till sin egen förmåga. Men denna grupp är definitivt inga superhjältar, snarare är de antihjältar. Men det är svårt att låta bli att bry sig om dem och det är med viss bävan man väntar på vilka galna beslut de ska ta och vart det ska leda dem.

Järnskallen är en bra äventyrsroman mot en historisk bakgrund och passar perfekt att läsa nu på semestern.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Svenska superhjältar?

2 reaktion på “Svenska superhjältar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *