Jag förknippar svenska klassiker, speciellt sådana som handlar om livet kring förra sekelskiftet, med sommar. Varför vet jag inte, men det är då jag är sugen på att läsa dem. I det här inlägget tänkte jag presentera två favoriter.

Åminne och Kvinnor och äppelträd är två svenska klassiker som jag har läst och älskat. Moa Martinssons bok är en bok som jag gärna återkommer till och Sven Delblancs serie är en ny bekantskap som var lätt att tycka om.

Sven Delblancs Åminne är skriven på 1970-talet, men ger känslans av att vara skriven under samma årtionde som berättelsen utspelar sig: 1930-tal. Språket och sättet karaktärerna beskrivs förflyttar läsaren åttio år bakåt i tiden och det är lätt att tycka om de trovärdiga karaktärerna.

Året är 1937 och det lantliga Hedenby befinner sig, precis som alla andra samhällen i Sverige, i övergångstiden mellan det gamla privilegiesamhället och det nya folkhemmet. En kvarleva från bondesamhället är den årliga årensningen. Att få vara en av de tre på flotten är ett hedersuppdrag och för 19-åriga Erik är det en chans att fånga Märtas intresse. Baron Urse står på ruinens brant och i ett försök att som aristokrat närma sig folket utser han sig själv till försteman på flotten.

Kvinnor och appeltrad

Kvinnor och äppelträd är Moa Martinssons romandebut, och en av mina favoritböcker. Det är en stark berättelse om kvinnors liv och ställning i 1800-talets Sverige. Det är kvinnorna som står i fokus i den här romanen, och även om boken skildrar det hårda liv som människorna levde för hundra år sedan är den också fylld med värme och kärlek.

Svenska klassiker: Åminne och Kvinnor och äppelträd

37 reaktion på “Svenska klassiker: Åminne och Kvinnor och äppelträd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *