SVENSKA BROTT – BODENFALLET
av Thomas Bodström & Lars Olof Lampers

Norstedts, 2016
ISBN: 978-91-1-306547-2

Recensent: Marika Mandrean

BodenfalletTrue Crime är en genre som tar mer och mer plats från de klassiska deckarna i både TV och på bokhyllorna. Brott av olika slag engagerar. Vissa är rädda för meteoriter och aliens, men för vanliga Svenssons är rädslorna för att bli sjuka eller utsättas för brott det som ligger närmast till hands. När det är fall från verkligheten som tas upp i böcker och TV blir engagemanget så mycket större än fiktiva historier som t ex Midsomer Murders eller Beck.

Advokaten och före detta justitieministern Thomas Bodström har slagit sig ihop med erfarne journalisten Lars Olof Lampers (SVT dokumentär och Veckans brott) för att skriva en serie böcker under titeln Svenska brott. I första boken tar man upp fallet med den tjugoåriga kvinna som försvann i Boden 2013. Polisen sökte och pratade med människor i hennes närhet, Missing People arrangerade skallgångskedjor. Först efter tre veckor hittades hennes styckade kropp strax utanför samhället.

Så vad var det som hände? I Svenska brott – Bodenfallet går författarna kronologiskt och systematiskt till väga. Vi får följa med hela vägen från det att Vatchareeyas föräldrar anmäler henne försvunnen, via polisarbetet till det att fallet fått sitt avslut i Hovrätten.

Bokens syfte är tydligt: att pedagogiskt förklara polis- och rättssystem genom att se på ett specifikt fall. Det har en styrka, vi får se hur de berörda reagerar och agerar när något så extraordinärt händer som att en ung kvinna försvinner och mördas. Den här boken skulle kunna användas som material i grundkurser i juridik. Det blir dock något förnumstigt när Bodström (antar jag) breder ut sig om försvarsadvokatens plikter och helt uppenbart vill slå ett slag för en misstrodd yrkesgrupp.

Denna kritik till trots är boken mycket intressant. Vatchareeyas öde är så hemskt att en naturlig reaktion bland allmänheten är att man vill hitta den skyldige och bura in honom/henne. Och det snabbt! Men rättsystemet är uppbyggt för att undvika att oskyldiga döms genom en upphetsad allmänhets rädslor och ilska. Det måste finnas bevis för att döma den åtalade. Finns inte tillräckligt starka bevis måste den anklagades version av vad som hänt åtminstone vara rimlig.

Vad som hände Vatchareeya, vem som dödade henne, varför hon dödades och vad den exakta dödsorsaken var är fortfarande inte klarlagt. En dom har dock fallit och en man har satts i fängelse som skyldig till hennes död. Lampers och Bodström håller en i stort sett neutral linje och låter mig som läsare fundera över de fakta som finns, de versioner av händelserna som de inblandade lade fram. Det blir mycket intressant.

Bodenfallet är som sagt den första delen i en planerad serie om Svenska brott. Eftersom Bodström och Lampers så i detalj redogjort för vad som händer i ett fall med en saknad person som återfinns död blir det intressant att se vilken typ av brott de kommer att fokusera på nästa gång. Blir det kanske hets mot folkgrupp, våldtäktsmål, sexuell posering och tryckfrihet? Jag ser fram emot att få veta!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Svenska brott

En reaktion på “Svenska brott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *