Listor av alla de slag är ett lättillgängligt sätt att hämta information och få tips och idéer. Vad gäller boklistor har de utanför bloggvärlden varit av två slag:

  • Morgontidningars listor över sina egna kritikers favoriter.
  • Utgivarnas och återförsäljarnas listor över bästsäljare.

För allmänheten har båda dessa brister. Kritikernas omdömen kan ibland innehålla böcker som är svårtillgängliga och inte har någon relevans för det egna livet men som rosas för att vara fulla av symbolvärde eller ta upp vissa teman. Bästsäljarlistorna domineras å andra sidan av deckare vilka kan ge underhållning för stunden men inte mer.

Svenska Dagbladet (SvD) har tagit fasta på bristerna och gör nu ett försök att kombinera de två synsätten. Man tittar på bästsäljarna och ser på vilka av dessa som fått ros i vissa utvalda tidningars recensioner.

För min del blir resultatet intressant och jag tror att detta gäller fler. Tittar jag på SvD’s senaste lista hittar jag flera av de böcker jag läst den senaste tiden och som jag gett bra recensioner. Det gör att jag får förtroende för övriga böcker på listan vilka jag hittills inte varit intresserad av att läsa.

Utdrag från senaste listan:

Listans topp tio publiceras i SvD:s papperstidning, den kompletta listan på www.svd.se (för att kunna läsa allt behöver man vara prenumerant).

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

SvD tar ett nytt tag på den klassiska boklistan
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *