Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty. Albert Bonniers förlag, 2015.

Vad hade du gjort om du får reda på din mans mörkaste hemlighet, men det egentligen inte var meningen? Det är en hemlighet som kan förstöra inte bara det liv och den familj ni har byggt tillsammans, utan också andras. Om hemligheten blev offentlig skulle ingenting någonsin bli detsamma. Det är denna fråga som Liane Moriarty bygger sin Öppnas i händelse av min död kring.

Cecilia är en framgångsrik affärskvinna, hon har en bra relation med sina tre döttrar och sin man, och hon är omtyckt av många. Hennes liv är lika välordnat som hennes hem. En dag när hon är uppe på vinden ramlar en kartong där hennes man förvarar kvitton ner och ett förslutet kuvert faller ut. Det är adresserat till henne, skrivet av hennes man, men det står tydligt på det att det endast får ”öppnas i händelse av min död”. Hennes man är inte alls död utan iväg på en tjänsteresa och när Cecilia ringer honom för att berätta avfärdar han det och ber henne slänga det utan att läsa. Men Cecilia blir inte lugnad utan ännu mer förbryllad. Varför fanns brevet på vinden, i en obetydlig kartong? Ska hon trots allt öppna brevet och läsa?

Plötsligt har hennes liv tagit en helt ny vändning på grund av brevet, som innehåller något hon aldrig skulle kunna föreställa sig. En vecka före påsk, då hösten börjar göra sitt intåg i Sydney, vävs flera kvinnors liv samman och flera händelser leder till att deras tillvaro inte kommer vara detsamma efter högtiden.

Om hur våra handlingar påverkar andra människors liv

Nu förstår jag verkligen hypen kring Moriarty. Det här är den första av hennes böcker jag har läst och jag är golvad. Öppnas i händelse av min död är lika stark från början till slut. Jag kommer på mig själv att hålla andan flera gånger då jag läser boken. Den är en fantastiskt välkomponerad roman som väver ihop flera människors liv på ett genialt sätt. Det är lite ”fjärilseffekten” över storyn, en berättelse som beskriver hur våra handlingar, även om de sker på en sekund, påverkar inte bara våra egna tillvaro utan också ändra kursen på andra människors liv.

Det här är en sträckläsarbok som är spännande ända fram till slutet. Jag önskar nästan att den här boken var oläst för mig, så att jag kunde få uppleva känslan av att läsa den en första gång igen. Jag kommer slänga mig över Moriartys andra böcker.

Marika har tidigare recenserat flera av Liane Moriartys böcker: Andras vänner, Tre önskningar, Stora små lögner, och Öppnas i händelse av min död.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Sträckläsarbok om mörka hemligheter

En reaktion på “Sträckläsarbok om mörka hemligheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *