ÖPPNAS I HÄNDELSE AV MIN DÖD
Liane Moriarty
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN: 9789100141417
(The Husband’s Secret, 2013)

Recensent: Marika Mandrean

Oppnas-i-handelse-av-min-dodCecilia är kvinnan som verkar kapabel att klara vad som helst. Hon är lyckligt gift sedan många år, framgångsrik affärskvinna, engagerad i barnens skola och hemmet drivs lika effektivt som en maskin. Men en dag händer något som får Cecilia att falla i bitar. Uppe på vinden hittar hon ett kuvert där det med hennes mans handstil står ”Till Cecilia. Öppnas i händelse av min död”.

Cecilia blir så klart nyfiken. Men hennes man är i högsta grad levande så hon gör det som förväntas av korrekta Cecilia som alltid gör det rätta; hon lägger undan det. Men hon är ingen övermänniska, brevet som ser ut att ha skrivits för länge sedan finns i bakhuvudet, och plötsligt blir hon uppmärksam på småsaker. Makens humörskiftningar, hans perioder av depression, hur de inte haft sex på ett år och hur konstigt han tittar på deras tonårsdotter.

När hon till slut en natt läser brevet slås hennes värld i spillror. Hon får veta sin mans mörkaste hemlighet och nu vet hon varken ut eller in. Plötsligt är det som att hon inte känner honom alls, hon vet inte om hon kan lita på honom. Och det allra värsta; makens hemlighet har återverkningar på andra och om Cecilia avslöjar det hon nu vet, vad kommer då att hända.

Oavsett vilken bokhandel man tittar in i eller vilken försäljningslista man läser finns just nu Liane Moriartys Öppnas i händelse av min död där. Boken har blivit översatt till 35 språk och kommer att filmatiseras. Och det är fullt förståeligt. Australiensiska Moriarty har skrivit en bok som det är svårt att lägga ifrån sig. Hon fångar ens intresse och väcker ens nyfikenhet från första sidan.

Dessutom är hon riktigt bra på att fånga hur människor beter sig när en tragedi händer och när man måste ta ett svårt beslut. Hur tankarna går fram och tillbaka och ibland i cirklar, hur man en sekund kan vara lugn och i nästa överväldigas av raseri eller sorg.

Jag hade riktigt svårt att lägga ifrån mig Öppnas i händelse av min död, men jag har svårt för hur Liane Moriarty löser det moraliska dilemmat. Det blir gammaltestamentligt.

Moriarty har hittills skrivit sex romaner och med den succé Öppnas i händelse av min död blivit kommer vi nu att se dem komma ut på svenska i ett snabbt tempo. Se exemplet Jojo Moyes vars tidigare böcker översattes till svenska så snart Livet efter dig slagit. Och mycket riktigt kan vi i vår se fram emot en ny Moriarty.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sträckläsarbok om moraliskt dilemma
Taggar:                             

2 reaktion på “Sträckläsarbok om moraliskt dilemma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *