FYREN MELLAN HAVEN
M.L. Stedman
Damm förlag, 2014
ISBN: 9789187135729
(The Light Between Oceans, 2012)

Recensent: Andrea Zackrisson

Fyren_mellan_haven

Efter fyra påfrestande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien. Han tar anställning smo fyrvaktare på Janus Rock, en ö belägen en halv dagsresa från kusten utanför Australiens sydvästra kust. Med sin unga fru Isabel som sällskap hoppas Tom kunna finna ro efter allt han har varit med om i kriget.

Det gifta paret för en lycklig tillvaro tillsammans, ensamma på ön, men lyckan svärtas av deras oförmåga att få barn. Isabel går igenom flera missfall, vilket tär på henne. Så när de en aprilmorgon finner en båt uppspolad på stranden och i den finner en död man och ett levande spädbarn, ser Isabel det som en gåva från gud. Hon övertalar en tvehågsen Tom om att inte underrätta myndigheterna, utan vill att de ska ta barnet som sitt eget. Det är först två rå senare, när de återvänder till fastlandet, som de inser att deras beslut som gett deras egen tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.

Fyren mellan haven är en fantastisk historia om etik, om rätt och fel. Som vi vet är ju livet inte alltid svart eller vitt, utan vi ställs ibland mot val som inte är självklara. Den här boken är en enda lång diskussion om vad som är just rätt och fel, och det finns inte en enda gång som jag tycker att svaret är självklart eller enkelt.

Detta är en oerhört gripande och uppslitande historia som gjorde mig väldigt berörd. Ett fint språk, en stark berättelse och sympatiska karaktärer gör Fyren mellan haven till en stark och minnesvärd läsupplevelse.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Stedman gör starkt intryck

3 reaktion på “Stedman gör starkt intryck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *