SVENSK SYND
Martin Jern
Rabén & Sjögren, 2014
ISBN: 978-91-29-68808-5

Recensent: Andrea Zackrisson

imageOtto och hans mamma är ständigt på flykt och flyttar runt i landet för att hålla sig gömda från Ottos pappa. Efter en av deras flyttar hamnar de i Ryda – en skitig håla mitt ute i ingenstans. Där finns bara skog och riktiga original som bränner hemma. Och så finns kyrkan, som i stort sett hela byn tillhör. Ryda verkar vara det perfekta stället att gömma sig på, men det är inte bara Otto som har något att dölja.

Svensk synd är en riktigt bra ungdomsroman på många sätt. För det första är det en berättelse om att vara på flykt från en våldsam och farlig förälder och hur det påverkar en tonårings liv. För det andra är det en berättelse om grupptryck och önskan om att känna tillhörighet och hur det kan skapa hotfulla och ödesdigra situationer. Hur en individ med hjälp av manipulation och grupptryck i religionens namn kan få andra att göra sådant som de annars inte hade varit benägna till att göra. Berättelsen för tankarna till Knutby och vad som hände där 2004.

Framförallt handlar romanen om hur svårt det är och hur mycket mod som krävs för att vara den person som väljer att ställa sig utanför, som inte vill vara en del av gruppen. Att våga stå för det man själv tror på och att säga nej till sådant som känns fel. Det är något som vi alla har något att lära av.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Stark ungdomsroman om grupptryck
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *