TIO ÖVER ETT
av Ann-Helén Laestadius
Rabén & Sjögren, 2016
ISBN: 978-91-29-69898-5

Recensent: Andrea Zackrisson

tio-over-ettStark ungdomsroman om uppbrott, kärlek och vänskap, som utspelar sig i ett Kiruna som befinner sig i stor förändring.

Maja vill sova, men hon kan inte. Varje natt ställer hon väckarklockan på tio över ett. Någon måste ju väcka hennes familj när deras hus rasar ner i gruvhålet. Hon är beredd på det värsta. Under sängen har hon en väska med kläder, ficklampa och andra viktiga saker som de måste ha den dagen de är tvungna att fly hals över huvud.

LKAB spränger under jord och Kiruna måste flytta. Familjen ska lämna sitt gamla vackra hus för en fräsch, ny lägenhet. Men Maja vill inte flytta och hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger at staden inte kommer att rasa. Varje natt spränger de i gruvan och det är det hon väntar på, att mullret ska dö ut, marken sluta skaka och att polis och brandkår inte behöver rycka ut.

Samtidigt ska Majas bästa vän Julia flytta till Luleå, och Albin i parallellklassen verkar till sist ha fått upp ögonen för henne. Det händer mycket i Majas liv, samtidigt som hon varje natt vaknar livrädd, klockan tio över ett, och väntar på att gruvan ska sluka staden.

Det här är en roman som handlar om uppbrott och om tonårstiden som fFör alla består av något slags uppbrott. Uppbrott från skola och klasskamrater, från barndom in i vuxenvärlden, och allt som händer i kroppen under puberteten som kan orsaka ett känslomässigt kaos. De unga i Kiruna idag ställs också för ytterligare ett uppbrott: deras stad ska flyttas.

Familjer mer eller mindre tvångsförflyttas när stadens största inkomstkälla, gruvan, expanderar, vilket innebär att staden på lång sikt kan rasa ner i de underjordiska orterna. För mig som står utanför är detta, att flytta en hel stad, ett häftigt och spännande projekt som sätter Kiruna på världskartan, men för dem som bor där är det ett uppbrott som kan vara uppslitande.

I Tio över ett beskriver Ann-Helén Laestadius så himla bra oron och frustrationen hos en av de unga som måste flytta när Kiruna byter skepnad. Ungdomen är ju de som påverkas mest av flytten, det är de som ska leva längst i det nys Kiruna, men det är också de som har minst att säga till om.

Ann-Helén Laestadius är med Tio över ett nominerad till årets Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Jag tycker att detta är en stark ungdomsroman som belyser ungas situation i ett av Sveriges största stadsplaneringsprojekt någonsin. Ett projekt som jag tycker det är konstigt att vi i södra Sverige inte hör mer om.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Stark ungdomsroman om förändring, uppbrott, kärlek och vänskap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *