DJÄVULEN HJÄLPTE MIG
Caroline Eriksson
Bokförlaget Forum, 2013
ISBN: 9789137140353

Recensent: Andrea Zackrisson

Djavulen-hjalpte-migNär den vackra dottern till häradsdomaren väljer att gifta sig med den blyga bondsonen Per börjar det pratas i bygden. Per har sedan faderns död levt ensam med sin tvära och ilskna mor, som är illa omtyckt av människorna i trakten. Hanna bryr sig inte om vad som sägs om hennes blivande svärmor, hon tror att de kan bli goda vänner inom sinom tid. Men något är allvarligt fel i familjen, och Hanna Johansdotter är den sista att förstå det.

Boken är en skönlitterär tolkning av Yngsjömordet, som ledde till den sista avrättningen av en kvinna i Sverige. En kall morgon i slutet av mars år 1889 hittas Hanna ihjälslagen nedanför källartrappan. Polisens misstankar faller snart på hennes man Per och hans mor Anna Månsdotter. Fram träder ett tragiskt triangeldrama, fyllt av svartsjuka, skam och förbjuden åtrå.

Caroline Erikssons romandebut är gripande och väldigt obehaglig. Den gör mig illa till mods. Så illa till mods att jag faktiskt funderade på att sluta läsa den. För jag vet ju att den här historien inte kommer att sluta lyckligt.

Eriksson bygger skickligt upp stämningen av en nalkande katastrof. Jag känner starkt för karaktärerna. De är mänskliga, ingen är endast ond eller endast god. Eriksson beskriver förbrytaren som ett före detta offer, och boken är en berättelse om hur utnyttjande och manipulation kan få människor att göra hemska saker mot varandra.

Djävulen hjälpte mig är första delen i Caroline Erikssons serie Svenska mord.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Stark skönlitterär tolkning av Yngsjömordet

8 reaktion på “Stark skönlitterär tolkning av Yngsjömordet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *