SYSTRARNA TIDES SISTA SOMMAR
Hannah Richell
Forum bokförlag, 2014
ISBN: 9789137138176
(Secrets of the tides, 2012)

Recensent: Andrea Zackrisson

Systrarna-Tides-sista-sommarDet är en svår uppgift att vara förälder, även om jag själv inte är det förstår jag att det är svårt att ”agera rätt” hela tiden. Men var går egentligen gränsen för vad en förälder får säga till sina barn? Hur mycket kan ett barn beskyllas för, var går gränsen för förälderns ansvar? Det är stora frågor som Hannah Richell tar upp i sin roman Systrarna Tides sista sommar, och hon gör det med bravur.

Dora gör sitt bästa för att leva ett lyckligt liv. Hon har en fantastisk pojkvän som hon bor tillsammans med i en fallfärdig industrilokal, som de har planer på att göra om till en fantastisk bostad. Men när hon upptäcker att hon är gravid kan hon inte längrre blunda för de hemska händelser i barndomen som fortfarande förmörkar hennes liv. Hennes värsta mardröm att hennes nya, egna familj kommer bli precis som den hon växte upp i. Dora återvänder till Clifftops, huset högt uppe på en klippa utefter Dorsets dramatiska kust, för att bringa klarhet i vad som hände. Ingenting i huset har ändrats sedan hon lämnade det och hon kan fortfarande höra ekot av den fruktansvärda sommardagen när livet slogs i spillror. Kan ett så fruktansvärt svek förlåtas? Och om det går att förlåta, kan man lära sig att älska sin familj igen?

Till min överraskning blev jag väldigt tagen av den här romanen. Eftersom jag inte hade några speciella förväntningar på boken blev den välskrivna berättelsen och den gripande handlingen något av en överraskning, en väldigt positiv sådan. Detta är en mycket stark och skicklig skildring av en familjetragedi och Richell har på ett trovärdigt sätt lyckats beskriva de invecklade relationer som kan finnas i en familj. Det är lätt att föreställa sig att det som romanen beskriver kan hända i verkligheten, då allt som händer i boken och hur karaktärerna reagerar är trovärdigt. Det är lätt att känna igen sig i personerna och storyn, och därför ger boken läsaren mycket att tänka på.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Stark skildring av en familjetragedi
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *