Ruta Sepetys är en författare med stor talang. Hon skapar böcker som på samma gång är spännande, gripande och som levandegör en del av vår historia som är jobbig att bli påmind om, men som vi aldrig aldrig får glömma. I Tårar i havet skildrar hon historiens största fartygskatastrof som nästan är helt okänd.

Tårar i havet av Ruta Sepetys. B Wahlströms, 2016.

När det tyska fartyget Wilhelm Gustloff förliste i januari 1945 omkom 9 000 människor. Det gör händelsen till historiens största fartygskatastrof, men är trots det nästan helt okänd. När fartyget förliste var det 15 mil från den svenska kusten och var överfylld med tyska soldater och civila flyktingar som var på väg från Ostpreussen och den sovjetiska armén. Men jag hade aldrig hört talas om det.

Det är den här händelsen som kulminerar berättelsen i Ruta Sepetys Tårar i havet. Det är en roman som binder ihop flera människors berättelser med varandra. Det är den vackra litauiska sjuksköterskan Joana som ständigt räddar människors liv men som trots det inte kan komma över att hon själv har orsakat andra människors död. Gravida Emilia, en polsk flicka på flykt från övergrepp. Den unge tysken Florian som är ute på ett livsfarligt uppdrag. Och August, den tyske soldaten som stänger ute krigets fasor genom att fantisera och skapa sin egen verklighet. Alla är de unga och alla är på flykt, antingen från sina krigsdrabbade hemländer, från en säker död, eller från en verklighet som är så fasansfull att den ibland är svår att få grepp om.

Sepetys skriver den bästa typen av romaner

Att Sepetys väljer att skildra en och samma händelse, och upptakten till den, utifrån så många olika individers perspektiv ger läsaren en bra bild av hur andra världskriget var för olika grupper av människor. Jag har tidigare läst Strimmor av hopp som har ett liknande tema, och hon är fantastiskt bra på att skildra händelser som är så hemska att de nästan är ofattbara.

Eftersom hon inte fegar när hon väljer ämnen för sina romaner gör hennes böcker ont att läsa, men de är samtidigt fantastiska läsupplevelser. Med romanen som verktyg ger hon sina läsare en historielektion om sånt som vi annars inte hört så mycket om. Hon skriver den bästa typen av böcker: romaner som griper tag om mig, samtidigt som jag lär mig något om människans mörka historia.

Stark skildring av en av världens största fartygskatastrofer
Taggar:                                                                 

6 reaktion på “Stark skildring av en av världens största fartygskatastrofer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *