REVOLUTIONSSKRIVARNA
Nawal El Saadawi
Ordfront förlag, 2014
ISBN: 9789170377563

Recensent: Andrea Zackrisson

Revolutionsskrivarna

För att det ska bli revolution krävs det att folket reser sig. Även om alla förutsättningar finns där, så krävs det att någon handlar. I Revolutionsskrivarna får vi följa ett antal kvinnor i olika åldrar, från olika samhällsklasser, men som alla på något sätt är viktiga i den kamp som leder fram till den egyptiska revolutionen och händelserna på Tahirtorget i Kairo 2011.

Berättelsen börjar när Fuada och Saadia släpps ur fängelset. Efter en tid tillsammans i fångenskap finns det ett band mellan dem. Vägen till revolutionen är både underhållande och sorglig, och kantas av äktenskap, barnafödande och protester. Närvarande är alltid diskussioner och tankarna om demokrati och kvinnans situation.

Revolutionsskrivarna är en stark och gripande berättelse om situationen i dagens Egypten, om människans kamp om att skapa en bättre tillvaro för sig själv men framförallt för sina barn och framtida generationer. Romanen ger en levande och mycket nära skildring av hur det är att vara kvinna i ett samhälle där skillnaderna mellan könen och mellan samhällsklasserna är stora. För mig var det en riktig ögonöppnare.

Det här är en roman som jag kommer att bära med mig länge.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Stark skildring av den egyptiska revolutionen

En reaktion på “Stark skildring av den egyptiska revolutionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *