FRÄMLINGEN I HUSET
Sarah Waters
Natur & Kultur, 2011
ISBN: 9789127129962
(The Little Stranger, 2009)

Främlingen i huset

Ute på den engelska landsbygden ligger Hundreds Hall, omgiven av parker och trädgårdar. En gång i tiden var det en av de största och mest imponerande georgianska byggnaderna i trakten, och den välbärgade familjen Ayres levde gott där. Men tiden har tagit hårt både Hundreds Hall och familjens ekonomiska tillgångar. När doktor Faraday efter andra världskrigets slut kallas till godset möts han av ogräs, en fasad vars murbruk lossnat och en interiör som är skadat av fukt. Hela huset håller på att falla ihop, och i samma skick befinner sig familjen Ayres.

Nya vindar blåser över England, och av familjen som en gång i tiden var vana vid ett obekymrat liv i de finaste kretsarna återstår nu bara mor, son och dotter. Ekonomiska svårigheter och kriget har märkt familjen. Men är det också något mer som kastar sin mörka skugga över Hundreds Hall? Konstiga saker börjar hända på godset, och frågan är om det är människor eller något annat som ligger bakom det.

Det här är en spökhistoria som kommer att fängsla dig. Sarah Waters bjuder inte bara på spännande läsning utan skildrar också tiden efter andra världskriget då överklassens ställning i samhället började förändras. Familjen Ayres måste anpassa sig efter sina försämrade ekonomiska förhållanden och kämpar för att behålla godset. Samtidigt är de, liksom så många andra brittiska familjer, ärrade efter kriget.

Waters är verkligen bra på att skapa stämningar och atmosfärer. Hon överraskar genom hela berättelsen och det är inte förrän i slutet som sanningen kommer fram. Genom hela boken ändrar jag uppfattning fram och tillbaka, om hur det egentligen ligger till. Väldigt skickligt gjort.

Spökhistoria på engelska landsbygden

5 reaktion på “Spökhistoria på engelska landsbygden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *