BARNFLICKAN
Hanna von Corswant
Ordfront förlag, 2013
ISBN: 9789170375262

Recensent: Andrea Zackrisson

Barnflickan

Karin anländer till en liten by i Frankrike för att jobba som barnflicka. Men av alla de förväntningar hon har haft blir det ingenting. Det stora ödsliga huset med den enorma trädgården ligger isolerat, byns udda invånare skrämmer henne, och så finns det heller inget barn där. Madame påstår att de förlorat sin son och att överenskommelsen var att hon skulle hjälpa till i hushållet. Trots detta stannar Karin kvar, kan inte förmå sig själv att vända hem, eftersom hon är på flykt undan hemska minnen.

Madame och monsieurs önskemål är hårda och ibland rätt underliga, men Karin gör sitt bästa för att anpassa sig. Madame visar ett egendomligt intresse för Karins person. Hon köper nya kläder åt henne, övervakar vad hon äter och visar ett underligt intresse för hennes månatliga blödningar. Är madames plan att göra Karin till sin kopia?

Karin inser snart att hela byn är i maskopi och att familjen har hemska planer för henne. Hon måste fly huset, och hon behöver hjälp. Men hur och av vem?

Spökhistoria som verkar ha allt, men något saknas

Detta är Hanna von Corswants debutroman. Jag har tidigare läst Bunkern, och mitt omdöme om de båda böckerna är väldigt lika. De har självklart flera likheter, det är lätt att känna igen von Corswants stil, men det som utmärker sig i mitt omdöme om de båda romanerna är att det är något som saknas, men jag kan inte sätta fingret på vad det är.

Precis som med Bunkern har von Corswant kommit på en bra, otäck story som har allt. Miljöerna, de udda karaktärerna, huvudpersonen som flyr från något traumatiskt, allt är helt rätt och bäddar för en klassisk spökhistoria. Von Corswant är bra på att beskriva miljöerna och måla upp stämningen, men jag fångas inte upp av historien, jag blir inte begeistrad.

Trots detta så vill jag verkligen rekommendera både Barnflickan och Bunkern. De har allt man kan önska sig av skräckromaner, och om du är sugen på en klassisk spökhistoria så ska du testa dessa. Von Corswant är också bra på att skildra tragiska livsöden, vilket ger storyn en extra dimension.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Spökhistoria i fransk miljö

En reaktion på “Spökhistoria i fransk miljö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *