Rättspsykiatriska kliniken i Säter hamnar då och då på löpsedlarna med skandalrubriker om deras terapeutiska metoder, omfattningen av lugnande till patienterna och fabricerade erkännanden. Helena Kubicek Boye har nu valt att skriva en psykologisk thriller som utspelas på Säter och där efterverkningarna av skandalerna spelar en avgörande roll. Känsligt ämne? Javisst. Kittlande och spännande läsning? Absolut!

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye. Bokfabriken, 2018.

I Innan snön faller har KBT-terapeuten Anna Varga tackat ja till ett jobb på Säter. Hon lämnar Stockholm och ger sig iväg till Dalarna, spänd på den nya omgivningen, den mytomspunna institutionen och sitt nya liv.

Väl där inser Anna att hon är ett bricka i Säterklinikens spel för att återta sitt goda namn och hon vet inte hur hon ska förhålla sig till det. Samtidigt börjar anonyma brev dyka upp på hennes hallmatta.

Någon vill att Anna ska lösa gåtan om en Säterjänta som försvann utan spår för många år sedan. Vart hon vänder sig får hon höra att ”Säter är speciellt”. Men vad innebär det egentligen?

Anna Varga dras in i något som liknar en katt- och råttalek och där hon inte vet vem hon kan lita till. Hotfullheten ligger på lur vart hon vänder sig.

Alla spänningsromanens ingredienser

Innan snön faller är tänkt att bli den första i en serie böcker om terapeut Anna Varga. Den har det som förväntas av en spänningsroman: intriger, gåtor djupt begravda i det förflutna, maktmänniskor som styr och en hotfull stämning som byggs upp av Dalarnas djupa skogar och mentalsjukhusets mörka kulvertar.

Själva historien kanske inte är den mest originella men boken får aktualitet genom Säters nutidshistoria. Vissa delar av boken lyckas dock inte. Dit räknar jag sexscenerna och en bihistoria som inte lyckas få den tyngd som antagligen var tänkt.

Men Kubicek Boye är framgångsrik i sin intention att belysa gångna tiders fruktansvärda metoder att lösa det man såg som problem. Hade en kvinna sex utan att vara gift? Sätt henne på mentalsjukhus! Vägrade en kvinna att följa familjens beslut? Lös problemet genom att gömma undan henne från världen i sinnessjukhusets isolerade värld.

Innan snön faller är därför i mina ögon en bra psykologisk thriller som ger inblick i både historiens och dagens psykiatriska vård och som skapar en sådan, lite otäck, atmosfär som man förväntar sig av en spänningsroman.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Spänningsroman i skuggan av Säterklinikens skandaler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *