Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Speciellt när du inser att du kanske inte känner din dotter lika bra som du trodde och du dessutom har en ställning i samhället där det är avgörande att folk har förtroende för dig och ditt agerande? Det är stora, tunga frågor som En helt vanligt familj är baserad på.

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson. Bokförlaget Forum, 2018.

Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella är en helt vanlig familj. Adam och Ulrika har hittat tillbaka till varandra och är som nykära. Stella är som tonårstjejer är mest, och föräldrarna försöker att inte göra en för stor grej av att hon är ute sent eller inte svarar på deras sms lika fort som de hade önskat. På ytan verkar allt vara perfekt, men en dag rasar deras tillvaro samman. Stella blir anklagad för mord och häktas snart efter att kroppen efter den mördade hittas.

Adam och Ulrika blir förstås förtvivlade och deras första instinkt är att göra allt för att bevisa att deras dotter är oskylig. Men under utredningens gång börjar de inse att de inte känner sin dotter lika väl som de trodde. Och kanske inte heller varandra.

Spännande story och fantastiska karaktärer

En helt vanlig familj är uppdelad i tre delar: händelseförloppet berättas först ur pappans, sedan dotterns och till sist mammans perspektiv. Det innebär att läsaren hela tiden får fler bitar av pusslet och det är inte förrän alldeles i slutet som allt faller på plats. Det är mycket bra gjort och resultatet är en väldigt spännande bok.

Däremot var jag inte förtjust i pappans del, vilket var den första. Jag tyckte den var stel och uppstolpad och jag gav nästan upp boken eftersom jag inte fastnade för storyn. Boken tog sig dock rejält när Stella blev berättarrösten och den blev dessutom mer spännande, eftersom det då gavs mer ledtrådar om vad som egentligen hänt. Drivet i berättelsen ökade och mysteriet började nystas upp på riktigt.

Så här i efterhand inser jag att detta är en reaktion på att författare, Mattias Edvardsson, har nyanserade, tydliga och verklighetstrogna karaktärer. Antagligen var jag helt enkelt inte förtjust i pappan Adam som person/karaktär, medan jag hade lättare för att relatera med dottern.

Trots en knackig start visade detta sig vara en sträckläsarbok som jag kommer att ha i tankarna länge. Det är en fantastiskt välskriven bok som bjuder på både en spännande, väl uppbygd story och välskrivna karaktärer.​

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Spänning som lämnar avtryck: En helt vanlig familj
Taggar:                                         

2 reaktion på “Spänning som lämnar avtryck: En helt vanlig familj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *