NÖTSKAL
av Ian McEwan

Brombergs Bokförlag, 2017
ISBN: 9789173378352
(Nutshell, 2016)

Recensent: Marika Mandrean

Sommarhettan är tryckande. I ett hus i Londons finare kvarter tar sig en höggravid kvinna makligt igenom dagarna. Hon har sällskap av en man, men det är inte hennes make och barnafadern utan hennes svåger. Och de har ont uppsåt.

I purfärska Nötskal av Ian McEwan kastas vi från första sidan in i en komplott som håller oss i spänning tills boken är utläst, och även därefter. Den vackra Trudys äktenskap med John har havererat och hon har tagit sig en älskare. Det hela kompliceras av att älskaren är hennes mans bror, Claude.

Trudy och Claude vill bli av med John för att kunna sälja det vackra huset och lägga beslag på pengarna. De börjar först på skämt men sedan mer och mer på allvar att planera det perfekta brottet. Under tiden tittar den ovetande John in och försöker vinna tillbaka Trudy genom att läsa själfull poesi för henne.

Spektaklet bevittnas av det ofödda foster Trudy bär på och det är genom hans röst vi följer denna familjetragedi. Kommer John att kunna vinna tillbaka Trudy? Kommer mordplanerna att sättas i verket? Och hur kommer det att gå för det ofödda barnet som helt oförskyllandes hamnat mitt uppe i denna röra?

Från tidigare böcker känner jag igen Ian McEwans korta och rappa språk. Han skapar en atmosfär utan långrandiga beskrivningar och är en mästare på människors beteende, hur de resonerar för att komma fram till beslut och att rättfärdiga dessa.

Nötskal får en extra krydda genom att perspektivet är det ofödda barnets, en person som i högsta grad är en intressent till vad som händer men som inte kan påverka händelseförloppet.

Detta är en samtidsroman. McEwans teknik för att få med världshändelser och dagens människors inställning, är att låta Trudy ha på radion. Genom denna kanal får fostret ta på sig rollen att filosofera om ifall dagens samhälle, med oro för klimathot och flyktingströmmar, egentligen skiljer sig från den oro tidigare generationer haft för andra hot, som till exempel pesten.

Nötskal är en mycket spännande psykologisk thriller om själviska och ansvarslösa personers handlande. Det är en bok där vi som läsare, precis som bokens röst, undrar vad detta kommer att få för konsekvenser.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Spännande thriller ur oväntat perspektiv
Taggar:                                             

2 reaktion på “Spännande thriller ur oväntat perspektiv

 • 31/01/2017 kl. 13:15
  Permalänk

  Den här har jag sett på flera bloggar på sistone. Är lite nyfiken på den.

  Svar
  • 03/02/2017 kl. 18:05
   Permalänk

   Den har precis kommit ut så den är extra het just nu.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *