DE GÖMDA RUMMEN
Care Santos
Albert Bonniers Förlag, 2013
ISBN: 9789100127329
(Habitaciones cerradas, 2011)

Recensent: Andrea Zackrisson

De-gomda-rummenÅret är 2010. Violeta Lax är konstintendent i Chicago och barnbarn till den välkända spanska konstnären Amadeo Lax. Hela sitt liv har hon ägnat åt sin farfars konstnärskap och tror sig veta allt om honom. När hon får veta att den katalanska staten äntligen har föreslagit att farfaderns stora hus i Barcelona ska bli ett konstmuseum tillägnat hans verk reser hon direkt till Spanien.

När renoveringen påbörjas beslutas att den stora fresken som Amadeo gjort av sin vackra fru Teresa tillfälligt behöver tas ned. Violeta har alltid fått höra att Teresa lämnade sin lille son och sin man och reste till Amerika med sin älskare. Amadeo ska ha målat av henne på en av husets väggar i ren förtvivlan. Men när målningen avlägsnas upptäcks en dörr utan handtag. Dörren leder till ett rum där de hittar en mumifierad katt och en kvinna som varit död sedan länge.

Violeta fortsätter sin resa i hopp om att finna svar på mysteriet. Ju mer hon gräver i historien, desto fler hemligheter nystas upp, och Violeta inser att hon i själva verket inte haft en aning om sin familjs sanna historia.

De gömda rummen är en fantastisk berättelse som bjuder på en resa genom tid och rum. Historien förs fram genom en blandning av e-postmeddelanden, brev, tidningsartiklar och traditionell skönlitterär text. Det ger ett mycket verklighetsbaserat intryck, vilket fungerar väl med tanke på att Care Santos har valt att till viss del använda sig av verkliga historiska personer i romanen. Persongalleriet är brett och Santos ger läsaren en chans att lära känna varje karaktär. Det hade lätt kunnat bli svårt för läsaren att hålla reda på alla namn, karaktärer och vilken generation de tillhör, men Santos har gjort det mycket skickligt.

Romanen hoppar mellan de olika tidsperioderna, landar och fördjupar sig på olika ställen i historien. På så sätt vävs berättelsen ihop av fragment och ögonblicksbilder. Det kan i vissa fall bli spretigt, och en del episoder känns inte relevanta. Men överlag är det en spännande roman som berättas mycket skickligt.

Spännande släktberättelse i Barcelona
Taggar:                                         

11 reaktion på “Spännande släktberättelse i Barcelona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *