MINIATYRMAKAREN
Jessie Burton
Modernista, 2015
ISBN: 978-91-7645-439-8
(The Miniaturist, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

MiniatyrmakarenEn höstdag 1668 anländer Nella Oortman till sitt nya hem i Amsterdam. Hon har gift sig med den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt och är redo att ta sig an sin nya roll som husmor i det stora huset. Det blir inte som hon tänkt. Johannes är inte hemma när hon kommer dit och hans syster Marin visar sig vara en bitsk och svår kvinna.

När väl Johannes dyker upp har han med sig en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Nella anlitar en gåtfull miniatyrmakare att inreda skåpet, och de små skapelserna visar sig spegla sin verkliga motsvarigheter på ett överraskande sätt. Det som skulle vara ett tidsfördriv för Nella visar sig bli något obehagligt. För det verkar som om miniatyrmakaren har makt över deras öde. Innebär det också att miniatyrmakaren kan vara räddningen från det förfall de står inför?

Miniatyrmakaren är en roman som jag lätt drömmer mig bort i. Den historiska miljön, 1600-talets Amsterdam, är ett spännande ställe. Det var en viktig plats för handeln, så staden var full av exotiska produkter och människor från hela världen. Burton har dessutom fyllt sin roman med intressanta, realistiska karaktärer och en dramatisk story som ger en inblick i 1600-talets ideal och fördomar.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon

Spännande roman om historiska Amsterdam
Taggar:                                     

En reaktion på “Spännande roman om historiska Amsterdam

  • 14/01/2016 kl. 14:04
    Permalänk

    Den här boken verkar så bra. Är jättesugen på att läsa den.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *