Mariette Lindstein, som har personlig erfarenhet av hur det är att fastna i en sekt, slog igenom med trilogin om Sekten på Dimön. Nu har hon givit ut en fristående roman där spänningsmomentet trappats upp ytterligare. Hennes nya bok heter Vit krypta.

Vit krypta av Mariette Lindstein. Forum bokförlag, 2018.

Efter att föräldrarna övergivit dem är tvillingarna Alex och Dani hänvisade till varandra. Deras band är starkt trots att de är så olika varandra.

Men så försvinner Dani spårlöst en midsommarnatt. Polisen letar men det finns inga spår. Omgivningen försöker förmå Alex att släppa tanken på Dani. Hon måste vara död och Alex frenetiska sökande är destruktivt. Hon behöver fortsätta sitt liv och lämna detta hemska bakom sig.

Men Alex är säker på att Dani lever. Och då måste Alex hitta henne, hjälpa henne och se till att deras liv återgår till det normala.

Alex hittar ett nytt jobb på en känd och skandalomsusad dejtingfirma. Ägaren Carls personlighet spär på ryktena. Han är karismatisk, sexig, dominant och använder sina psykologikunskaper till att skaffa sig information om människorna omkring sig.

När Alex berättar för honom om Danis försvinnande verkar han intresserad och villig att hjälpa till. Men är hans eget samvete rent?

Obehagliga saker börjar hända runt Alex. Allteftersom hon gräver djupare börjar hon inse att det är något slags sekt som ligger bakom Danis öde. Deras syfte är inte så enkelt som att fängsla och döda. De har en noggrant utarbetad plan och Alex misstänker att hon själv är en del av planerna.

Bakom sektens galna ondska

Vit krypta är den typen av thriller som det är svårt att lägga ifrån sig. Man undrar om personerna verkligen är den de utger sig för att vara. Vem är ond, vem är god, vem har en dold agenda?

Berättelsens jag-röst pendlar mellan tvillingarna. Alex tilltal är rakt på sak och no nonsense. Dani är mjukare men hennes inneboende styrka blir tydligare och tydligare.

Det jag tror kommer att stanna kvar hos mig långt efter att själva intrigen har dolts i minnets glömska, är systrarnas starka tilltro till varandra och omtanke om varandra. I deras världsbild sviker andra, men det är otänkbart att de två systrarna skulle överge varandra.

Jag kan alltså rekommendera Vit krypta. Den är spännande, tar oss med på besök i olika världsdelar och har, bakom sektens galna ondska, ett positivt budskap.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Spännande om sekters dolda liv: Vit krypta
Taggar:                                         

2 reaktion på “Spännande om sekters dolda liv: Vit krypta

 • 14/06/2018 kl. 16:05
  Permalänk

  Tack för recension! Så glad du har gjort mig i dag. Det kommer en fortsättning tidigt nästa år som heter Sprickor i jorden. Det blir nog fyra böcker i den här serien. Syftet är, förutom att underhålla, att upplysa om hur sekter använder bulvaner och frontorganisationer för att värva medlemmar. I andra boken går jag mer på djupet ang. hur det går till. Tack igen!

  Svar
  • 18/06/2018 kl. 16:06
   Permalänk

   Tack för din feedback, Mariette! Jag ser fram emot nästa bok i serien och att lära mer om hur man använder frontpersoner och organisationer.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *