Lisa Holm och bunkerläkaren; kidnappningar, försvinnanden och mord. Många gånger överträffar verkligheten dikten. Det är inte konstigt att skönlitteratur ofta är inspirerad av verkliga händelser. Silvervägen är en spännande thriller som för tankarna till några av de mest uppmärksammade fallen i Sverige de senaste åren. I korta, rappa kapitel skildrar Stina Jackson hur en ung persons försvinnande kan påverka ett helt samhälle.

Silvervägen av Stina Jackson. Albert Bonniers förlag, 2018.

Det har gått tre år sedan Lelles sjuttonåriga dotter försvann när hon väntade på bussen som skulle ta henne till sommarjobbet. Tre år, och inga spår efter henne. Hennes försvinnande äter upp Lelle inifrån och under de ljusa sommarnätterna kör han längs väg 95 i hopp om att hitta ett spår, något som kan leda dem rätt i sökandet.

Den här sommaren flyttar Meja och hennes mamma till det lilla samhället Glimmersträsk. Hon är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. När ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

För tankarna till uppmärksammade kriminalfall

Precis som Annabelle av Lina Bengsdotter kommer jag att tänka på Lisa Holm-fallet när jag läser Silvervägen. En ung kvinna som försvinner i samband med att hon ska till jobbet. Att någon så ung förs bort och mördas i en vardaglig miljö är fruktansvärt, och det är inte konstigt att så många av oss har blivit berörda.

De senaste åren har det varit flera fall som fått stor uppmärksamhet. Förutom Lisa Holm kommer jag att tänka på Ida Johansson som mördades och skändades när hon var ute på en joggingrunda. Isabel Eriksson som kidnappades och låstes in i en bunker av en man, en läkare, som skulle ha henne där som sin sexslav. Kim Wall som våldtogs på det mest brutala sätt innan hon mördades, styckades och slängdes i havet.

Unga kvinnor som under eller på väg hem från jobbet, eller på den dagliga joggingrundan, stötte på en man som valde att förändra deras och deras familjers llv för alltid.

Bladvändare

Stina Jackson lyckas så väl beskriva hur ett försvinnande påverkar familjen. Hur sorgen blir övermäktig. Hur oron över att inte veta vad som hänt äter upp en inifrån. Och hur omgivningen så många gånger tafatt står bredvid och ser på, då alltför många av oss inte vet hur vi ska bete oss i en anhörigs närhet.

Silvervägen är en spännande thriller som är svår att lägga ifrån sig.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Spännande och gripande thriller om ung kvinnas försvinnande: Silvervägen
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *