SOPHIES HISTORIA
Jojo Moyes
Printz publishing, 2013
ISBN: 978-91-87343-11-7
(The Girl You Left Behind, 2013)

Recensent: Andrea Zackrisson

Sophies_historiaVissa böcker lever kvar i medvetandet långt efter att jag har läst ut dem. Sophies historia är en sådan bok. Jag läste den i julas och sedan dess har den funnits kvar. Vissa scener kan poppa upp i huvudet och göra sig påminda då och då. Varför det är så kan jag inte förklara, för visst är Sophies historia en gripande berättelse som var underhållande att läsa men som just under läsandet inte gav mig mer behållning än så.

Romanen handlar om två kvinnor som lever sina liv ett sekel ifrån varandra. Sophie lever i det tyskockuperade Frankrike under första världskriget. Hon driver tillsammans med sin syster ett hotell i en liten by medan deras män slåss vid fronten. När hon får order om att husera tyskarna väcker det ont blod i byn och Sophie och hennes familj blir snart avskydda av invånarna. Dessutom får den tyske kommendanten syn på Sophies porträtt, målat av hennes make Edouard. Det väcker en farlig besatthet som tvingar Sophie att fatta ett ödesdigert beslut.

Hundra år senare hänger Sophies porträtt hemma hos Liv. Det är en bröllopsgåva från hennes nu bortgångna make. Ett slumpartat möte avslöjar målningens egentliga värde och snart finner sig Liv vara mitt inne i en turbulent fejd med tavlans egentliga ägare.

Detta är en berättelse om kvinnor som styrs av och slåss för det de älskar mest: minnet av sina män. Det är en gripande berättelse om hur kvinnor är villiga att uppoffra sig själva för det de tror är bäst för männen de älskar. Det en berättelse om att hantera motgångar och tragedier. Samtidigt beskriver romanen hur vardagslivet kunde se ut i de delar av Europa som var mest drabbat av första världskriget.

Jojo Moyes är duktig på att hålla ett bra driv i berättelsen och i Sophies historia fungerar växlingarna mellan tidsepokerna mycket bra. Romanen är spännande och intressant rakt igenom, jag är nyfiken och intresserad hela vägen. Men vad är det i romanen som gör att jag fortfarande tänker på den? Jag tror det är Moyes sätt att beskriva miljöer och karaktärer, de har liksom fastnat. Karaktärerna är nyanserade och jag har lätt för att knyta an till dem.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Kvinnorna som lämnades kvar
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *