Under de kommande veckorna kommer jag att tipsa om pockets som är läsvärda under semestern. Tidigare har jag tipsar om thrillers och tar nu ett rejält hopp mellan genrerna till feel good.

Det är egentligen bara det senaste året som jag har börjat läsa feel good-böcker. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i chick lit och har, utan att veta speciellt mycket om genren, dömt ut feel good innan jag hade läst någon sådan bok. Men feel good får mig att känna – jag skrattar högt eller smygtorkar tårar när jag läser dem.

Här kommer några feel good som jag tycker att du ska leta efter i sommar.

Sommarpockets_feelgood

1. Rosengädda nästa! av Emma Hamberg. Hambergs serie om västgötska Rosengädda (det har hittills kommit ut tre böcker i serien) är full av färgsprakande karaktärer, mysiga miljöer och en hjältinna som det inte går att tycka illa om. Tess är en tjej i 30-årsåldern som byter livet i en korvkiosk i Stockholmsområdet mot en ny livsstil som restaurangägare i ett litet västgötsk samhälle. Böckerna i serien är Rosengädda nästa!, Larma, släcka, rädda i Rosengädda, och Vårjakt i Rosengädda. Jag rekommenderar verkligen de här böckerna!

2. Projekt Rosie av Graeme Simsion. En riktigt rolig bok som fick mig att skratta högt (och det är väldigt få böcker som lyckas med det). Don har bestämt sig för att det är dags att gifta sig, han vet bara inte med vem än. Han ser bra ut men har aldrig riktigt passat in i några sociala sammanhang och har svårt att få kontakt med kvinnor. Som den strukturerade forskare Don är utformar han Projekt fru – ett mycket grundligt frågeformulär – som ska hjälpa honom att hitta den perfekta partnern. Rosie är absolut inte en kandidat, Don hjälper bara henne i sökandet efter hennes biologiska pappa. Men ju mer Don engagerar sig i Rosies jakt, desto mer börjar han släppa på sina strikta rutiner. Hon drar ut honom ur hans trygga men trista tillvaro och han börjar förstå att man inte kan hitta kärleken med hjälp av vetenskapliga tester.

3. En man som heter Ove av Fredrik Backman. Jag har faktiskt inte läst den här boken själv, men Backman slår stort, även utomlands, så jag kan inte låta bli att tipsa om hans debutroman. Ove är inte en man som är lätt att tycka om, men bakom vresigheten döljer sig en stor sorg. När de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

4. Etthundra mil av Jojo Moyes. Livet efter dig var en av de första Moyes-böckerna jag läste, en mycket gripande historia om dödshjälp, och Etthundra mil höll samma klass. Jess ger sig ut på en road trip genom Storbritannien där hennes mategeni till dotter ska vara med i en mattetävling. Jess måste jobba dubbelt för att få ekonomin att gå ihop och den här tävlingen är dotterns enda chans att få gå i en bra skola. IT-miljonären Ed har hamnat i en insiderhärva och när deras vägar korsas inser de att de kan hjälpa varandra.

5. Under Vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson. En av de böcker som jag kommer ihåg bäst från förra sommaren – ser fram emot uppföljaren som kommer ut i år. Emma är utarbetad, relationen med pojkvännen Eric fungerar inte som hon hade hoppats och livet i London har inte blivit som hade förväntat sig. Så när hon av en tillfällighet hör talas om den tusenåriga pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela i Spanien får hon en ingivelse att den är precis vad hon behöver för att reda upp sitt liv. Med en gammal ryggsäck och ett par slitna gymnastikskor ger hon sig iväg på den åttio mil långa vandringen mitt under den spanska högsommaren. Längs vägen möter hon en rad färgstarka personer från olika världsdelar och bakgrund och flera av dem får stor betydelse för henne på olika plan. Emmas spontana infall utvecklas till en omvälvande resa som får henne att omvärdera sina livsval och allt hon någonsin trott på.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Sommarpockets – feel good

En reaktion på “Sommarpockets – feel good

  • 26/06/2015 kl. 08:39
    Permalänk

    En man som heter Ove har jag läst och den är helt underbar. De andra verkar också vara riktig myslitteratur. Har de flesta i bokhyllan.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *