Glad midsommar på er! Som vanligt kunde vädret ha varit bättre, men det är inget som tär på den härliga sommarstämning jag befunnit mig i de senaste veckorna. Nu har jag en vecka kvar på jobbet innan jag går på semester, och jag ser fram emot fyra veckor av resor, avslappning och (förhoppningsvis) fint väder. Jag ser framför mig hur jag ligger i solstolen och njuter av en god bok.

Av erfarenhet vet jag att jag brukar läsa mindre när jag är ledig än vad jag gör de dagar jag jobbar och får tid över på bussen. Men i år har jag en otrolig läslust och er fram emot lediga, slappa dagar.

Jag har plockat ihop en lista med böcker som jag vill läsa i sommar. Det blev en rätt så homogen lista, och består i stort sett bara av böcker skrivna av svenska kvinnor. Anledningen till det är att jag känner för att läsa böcker som förmedlar en stämning av den svenska sommaren och miljön, och som knyter an till den gamla folktron. Jag är också ute efter ”mysrysare”, klassiska spökhistorier och skräck av den inte så blodiga sorten.

Så här ser min önskelista ut

Glupahungern av Andrea Lundgren. En ”vindlande släktkrönika” där naturen spelar en stor roll då den ”står i förbund med människan”. Resultatet blir ”en trolsk skuggvärld där gränserna mellan saga och verklighet suddas ut”. Detta är precis vad jag är ute efter!

Drottning Grågyllen av Moa Martinsson, som är en berättelse där ”sägen och verklighet vävs samman”. Ja, nu förstår ni vad jag är ute efter.

Stallo av Stefan Spjut, där verklighetens gränser tänjs ut och där den svenska vildmarken döljer ett väsen som vi inte känner till.

Inom samma genre kanske jag också slänger in en bok eller två från Margit Sandemos Sagan om Isfolket, ett av mina guilty pleasures, och Idun eller Freja av Johanne Hildebrandt. Även Saga Borgs serie Jarastavens vandring är en favorit som kanske dammas av.

På temat ”mysrysare” vill jag läsa Kvinnan i svart av Susan Hill, som fått massor med fin kritik hos många bokbloggare; Styggelsen av Amanda Hellberg, vilken är Hellbergs debutroman; och På stort alvar av Johan Theorin, en samling spökhistorier, kriminalgåtor, skräckberättelser och vilda skrönor som självklart utspelar sig på Öland; och Barnflickan av Hanna von Corswant.

Jag är också sugen på Marie Hermanssons Himmelsdalen, Ödets hav av Elisabet Nemert, Harlequins nya serie baserad på tv-serien The Tudors, och Under Vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson, en ”intelligent feelgood” som inte har kommit ut i butik än, men som jag får förmånen att tjuvläsa. Sedan vill jag också läsa Farfar var rasbiolog av Eva F Dahlgren. Jag älskade Dahlgrens Fallna kvinnor, vilket var ett resultat av de efterforskningar hon gjorde till boken om sin farfar. Jag hoppas att denna är lika intressant och välskriven.

Detta blev ju en rejäl lista, men jag ser den mer som en guide över vad jag kan tänka mig att läsa i sommar. Lusten får avgöra vad det blir i slutändan, och hur många böcker det blir.

Hoppas ni har en fantastisk midsommarhelg!

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Sommarläsning: min önskelista

6 reaktion på “Sommarläsning: min önskelista

 • 21/06/2014 kl. 08:07
  Permalänk

  Serien Jarastavens vandring är så otroligt bra, liksom Johanne Hildebrandts serie Sagan om Valhalla. Såg att en fjärde del i den serien släpps i höst. Theorins På stort alvar är jag också sugen på att läsa i sommar.

  Svar
  • 23/06/2014 kl. 08:37
   Permalänk

   Den är verkligen jättebra. Men de är svåra att få tag på! Jag letar som sjutton efter tredje delen, men den går inte att köpa och bibliotek har den inte. Tar tacksamt emot tips om någon vet var den kan finnas!

   Svar
 • 29/06/2014 kl. 07:42
  Permalänk

  Efter att ha läst din post googlade jag Drottning Grågyllen av Moa Martinsson. Mycket intressant. Jag ska definitivt skaffa denna roman. Tack för tipset.

  Svar
  • 29/06/2014 kl. 08:35
   Permalänk

   Vad roligt!
   /Andrea

   Svar
 • Pingback: Sammanfattning juli | Bibliophilia

 • Pingback: Det bästa och det sämsta med sommarens läsning | Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *