Det är ett av barndomens långa sommarlov och jag har vuxit ifrån lekstugan och istället botaniserat i mina morföräldrars bokhyllor. Nu hörs grannens gräsklippare i bakgrunden, fåglarna flyger ut och in i fågelholkarna i dungen, morföräldrarna pysslar omkring i hus och trädgård, men allt det där är irrelevant. Jag kanske ligger utsträckt i den sjuttiotalsgröna hammocken, men har förflyttats till en värld fylld av sydstatsplantager, krinoliner och omöjlig kärlek. Jag har upptäckt Borta med vinden av Margaret Mitchell.

Borta-med-vindenBorta med vinden är historien om Scarlett O’Hara, en riktig southern bell, som växer upp på bomullsplantagen Tara. När vi möter henne är hennes största bekymmer hur hon ska bli balens drottning. Men snart ställs hennes verklighet på ända: Amerikanska inbördeskriget bryter ut, Nord mot Syd, och inget kommer någonsin att bli som det var.

Vi följer Scarlett genom hennes upplevelser under kriget, hennes kamp för överlevnad och hennes svärmeri för gentlemannen Ashely Wilkes. Men framförallt upplever vi kärlekshistorien mellan Scarlett och Rhett Butler, mannen med det sneda bad boy-leendet som går sin egen väg och som är den ende som ser Scarlett för den hon egentligen är.

Borta med vinden beskrivs ofta som en kärleksroman. Och det är den. Men den är mycket mer än så. Det är också en beskrivning av hur en civilisation, ett sätt att leva, går i graven, det är en historisk roman och den följer Scarletts personliga utveckling.

Mitt exemplar av boken är en tummad, solblekt, uppbänd pocketupplaga och den kommer att slitas än mer av fler omläsningar. För detta är en av få böcker som framkallar samma magi varje gång jag läser den.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sommarläsning: Episk berättelse som har allt

En reaktion på “Sommarläsning: Episk berättelse som har allt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *