Sommarlasning

Det är bara att konstatera: när sommarledigheten kommer slukar vi deckare! Tydligen finns det för oss något slags samband mellan sommar, sol och mordgåtor. Böckernas mord ska gärna begås i en idyllisk miljö. Kanske i en småstads lugna villaområde i midsommartid eller på den engelska landsbygden. Böckerna ska gärna vara i pocket så att det inte gör något att det knastrar om den efter sandkorn som fastnat mellan sidorna eller att det blivit fuktfläckar efter badet.

Varför söker vi oss till deckare när vi ska njuta av sommarledigheten? De handlar ju faktiskt om ondska, om människor som skadar varandra, som anser sig ha rätt att styra över andra människors liv genom att ta dem.

Förhoppningsvis har vi möjlighet att gå ner i varv under sommaren och pusseldeckarna håller oss lite lagom alerta. Och de handlar om sådant som kanske ligger så långt från vårt dagliga liv att bara det gör att det blir en avkoppling, detta att koppla bort vardagen med dess krav på prestation på jobb och i skola och fokusera på något helt annat.

Jag vill självklart här ge lite lästips på den typ av ”trevliga” deckare som är så populära. Det finns ett stort utbud och många är visserligen underhållande för stunden men lämnar inte något bestående minne. Här kommer därför några tips på deckare som enligt mig är mer än ”person mördas, efter mycket klurande tar polisen fast den skyldige”.

Deckarfavoriter:
Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear
Spökryttarna från Ordebec av Fred Vargas
Öppet hus av Ian Rankin
Tio små negerpojkar av Agatha Christie
Den keltiska ringen av Björn Larsson
Den bittra pajens sötma av Alan Bradley

Marika (1)

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sommarläsning: Deckare hör sommaren till

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *