Sommarhettan i Bryssel kan vara överväldigande. Solen gassar, ingen frisk bris från havet och husen håller hettan kvar på nere på gatorna. Men stenhusen håller värmen ute och blir en fristad under dagarna. Först när mörkret faller vaknar staden till liv och alla som fått hålla sig i stillhet för att klara den varma dagen kommer ut fulla av ny energi, redo för äventyr.

Jag tänker mig att detta liknar livsstilen i Rom under Kejsar Claudius tid. Med den skillnaden att hörde man till kejsarfamiljen fanns inga gränser. De nöjde sig inte att gå ut och festa i sommarnatten, de hade orgier. De tillbringade dessutom dagarna i sina palats med att intrigera om makten och ingen gick säker, inte ens den närmaste familjen.

Robert Graves skrev redan på 1930-talet två fantastiska böcker om Kejsar Claudius. Claudius var släkt med Caesar och kejsar Augustus och var därför mitt i maktens centrum. Eftersom han stammade svårt och haltade räknade hans familj inte med honom. Han gick därför fri i den mördarorgie som pågick där familjemedlemmar intrigerade och mördade varandra för att själva få makt. Claudius upplevde kejsarna Augustus, Tiberius och Caligula varefter han själv, av vad som verkar vara en slump, blev Kejsar Claudius.

I böckerna Jag Claudius och Claudius – Guden berättar Robert Graves om en fantastiskt spännande period i Europas historia. Genom att romanerna är skrivna som en biografi ur Claudius perspektiv, blir det mycket personligt och man blir som läsare engagerad i berättelsen.

Trots att böckerna skrevs för så länge sedan finns det inget ålderdomligt över språket utan det flyter på ett sätt som gör det svårt att lägga dem åt sidan. Nu ska det dock nämnas att jag läst böckerna på engelska (så där tre-fyra gånger eftersom de är så bra) och inte kan gå i god för den svenska översättningen. Men jag hoppas verkligen att originalspråkets melodi fångats för de här böckerna är värda det!

Böckerna blev också TV-serie under 1970-talet och jag såg för en månad sedan om den på DVD. Även denna håller idag, 40 år senare! Och det tack vare att berättelsen är så fascinerande och berättarperspektivet så intimt.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sommarläsning: Blod, sex och galna härskare i Kejsar Claudius Rom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *