Sommarlasning

När lite tid har gått på semestern och jag hunnit varva ner med deckare och feel good börjar jag känna mig redo att sätta tänderna i något tyngre. Ett bra val är då Leo Tolstojs Anna Karenina, boken som fortsätter att dyka upp på listor över världens bästa böcker.

Anna_Karenina

Anna Karenina är en roman med flera olika teman. Huvudhistorien är som bekant den passionerade kärlekshistorien mellan Anna Karenina och den yngre officeren Vronskij. När de möts på en järnvägsstation faller Anna, som är gift med en äldre och pålitlig men tråkig man, som en fura för den charmerande Vronskij. Anna ser dock ett ont omen, medan de talar dödas en järnvägsarbetare i en olycka.

Och visst leder Annas och Vronskijs möte till svårigheter; de inleder en affär vilket bryter upp Annas familj och gör henne till paria i sina aristokratiska kretsar. Anna och Vronskij försöker hålla ihop trots omvärldens fördömande av dem, men den passionerade kärleken byts till passionerad svartsjuka och uppslitande gräl.

En parallell historia handlar om Annas bror Oblonskij som, trots att han ser sig själv som en riktig familjeman, gång på gång är otrogen mot sin hustru. Han och Anna gör likadana snedsteg men omvärlden betraktar dem väldigt olika.

Vi får även följa Lev, som hör till samma kretsar som Anna Karenina. Medan många ryska godsägare bodde i Moskva eller Sankt Petersburg och besökte sina gods på sommaren, skyr Lev det ytliga societetslivet och är engagerad i hur hans gods sköts. Genom hans filosoferande hör vi Leo Tolstojs tankar om det feodalsystem som rådde i Ryssland under denna tid, om religion, om jordbruksmetoder och äktenskap.

Anna och Lev är varandras motsatser: Anna styrs av sina känslor, Lev försöker resonera sig fram till logiska slutsatser om hur samhället bäst skulle styras. Anna vill leva i lyx och överflöd och är beroende av sin ställning bland de rika medan Lev föredrar ett enkelt liv och inte har mycket till övers för aristokratin.

Att lyfta fram dessa motsatser är en av Anna Kareninas storheter. En annan den symbolik Leo Tolstoj använder sig av, t ex järnvägsolyckan. Något jag också tycker om är att han, utan att skriva det på läsarens näsa, lyfter fram hyckleriet och dubbelmoralen som rådde och som finns kvar även idag.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sommarläsning: Anna Karenina

2 reaktion på “Sommarläsning: Anna Karenina

 • 30/07/2014 kl. 12:31
  Permalänk

  Anna Karenina har jag så länge velat läsa. Måste bli av någon gång!!

  Svar
  • 31/07/2014 kl. 12:15
   Permalänk

   Jag har inte heller läst den än, men Marika älskar den!
   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *