En kvinna som inte riktigt hittat sin egen väg i livet blir uppslukad av en total främlings liv. Genom små ledtrådar börjar Hanna nysta i den mystiska Madeleine F:s liv. Men varför gör hon det? För att skjuta upp besluten om vad hon själv ska göra? För att hon ser likheter mellan sig själv och Madeleine F?

Madeleine F av Lena Einhorn. Natur & kultur, 2016.

Lena Einhorn har skapat en pusseldeckare med många bottnar i Madeleine F. Det är en bok som fångar mitt intresse men inte riktigt lyckas beröra mig.

Märklig radannons starten på jakten efter Madeleine F

Hanna har abrupt avslutat sina studier på Konstfack och ska istället gå en författarkurs. Första gången läraren ställer sig inför klassen ger han dem ett uppdrag. Alla ska utgå från samma tema och skapa sitt eget verk kring det.

Han håller upp ett antal gula lappar, det är åtta år gamla radannonser från en gratistidning. I annonserna erbjuder ”Madeleine F” sina tjänster. Men det är något konstigt med dem. För denna Madeleine F säger sig kunna hjälpa till med allt från lektioner i balett, piano och språk till tjänster som ingenjör och städhjälp.

Hur kan en enda person ha specialkunskaper i så många olika ämnen? Och om man har dessa kunskaper, varför erbjuds då också städhjälp?

Eleverna griper sig an projektet med iver. Alla utom Hanna som tycker att det hela är affekterat och ett intrång i en människas integritet. Men Hanna kan inte stå emot. Gåtan Madeleine F griper tag i henne och nästan mot sin vilja börjar hon göra efterforskningar i vem denna människa är och vad som lett fram till de märkliga radannonserna.

Om vår fascination för andra människors liv

Madeleine F är en roman som tar upp många brännaktuella teman. Här finns till exempel det individualistiska idealet där vi alla ska leva vår dröm. Men vad ska man göra om man brinner för många olika saker? Eller inte brinner för något särskilt? Då är beslutsångesten ett faktum.

Vi möter också den typiske kulturmannen i Einhorns roman. Det är en pedagog som Hanna omedelbart känner antipati för. Hon kan inte förstå varför alla svärmar kring honom. Men kanske var han inte riktigt en så egenmäktig charlatan som Hanna först trodde.

I romanen möter vi också vår fascination för andra människors liv och hemligheter. Där veckotidningar ensamma stod för människans aptit på skvaller och skandaler har de nu kompletterats med nätversioner, sociala media och bloggar. Vår lust efter en fönsterglugg in i andra människors liv har utökats från celebriteter till att också inkludera bekantskapskretsen vars utvalda ögonblick vi kan se på Instagram och Facebook.

Det finns alltså mycket intressant i Madeleine F. Problemet för min del är att trots att Madeleines livsöde rullas upp bit för bit, vilket leder till ett spänningsmoment, och trots att det är tragiskt, så griper historien aldrig tag i mig.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Sökandet efter ett liv som flytt: Madeleine F
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *