Idag om en vecka är årets bokmässa igår. Jag tycker verkligen att det är en av årets mest spännande händelser och jag ser fram emot att spendera en dag där. Jag kommer vara där under torsdagen och med hjälp av Bokmässans egen mässplanerare har jag satt ihop ett program för dagen. Det är så mycket jag vill se och lyssna på och jag är nöjd om jag hinner med några av de här punkterna.

Bokmässan

09.30 – 10.00 Wikipedia – att skriva för världen Digitala torget
Ylva Pettersson, lärare vid Katedralskolan i Skara, berättar om hur elevernas publika skrivande för Wikipedia har utmanat till skrivande och kritiskt läsande.

11.40 – 11.50 Möt Dick Harrison Norstedts monter
Fanns det ölänningar i den romerska armén? Varför tillhör Åland Finland? Dick Harrison berättar om sin bok Jourhavande historiker.

12.00 – 12.20 Brittiska bilder Seriescenen
Från nordöstra Storbritannien kommer prisbelönta f.d serietecknaren, numera animatören, Niel Bushnell. I samtal om sina verk och karriär med Johnie Ekman.

12.30 – 12.50 Romska röster Kulturrådets monter
Bagir Kwiek, författare och romsk aktivist, om vikten av att fler romer tar plats i det offentliga rummet. I samtal med Fredrik Elg.

13.00 – 13.15 Annika Bengtsson Qoola Qvinnors monter
Ett eget litet förlag. 2011 kom första romanen, Snökupan, ut. Sedan dess har det blivit både pocketböcker, en kåserisamling, ytterligare en roman samt några e-boksnoveller.

13.15 – 13.30 Sveriges nya läsambassadör Kulturrådets monter
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tillkännager Sveriges nya läsambassadör.

13.40 – 14.00 Från Holmes till Sherlock Piratförlagets monter
Mattias Boström, aktuell med ”Från Holmes till Sherlock”, intervjuas av Fredrik Belfrage.

14.00 – 14.45 LL-Förlaget presenterar sin stora seriesatsning: ”Tecknade Klassiker” Seriescenen
Klassiska skräck- och spänningsnoveller bearbetas om till serier av Sveriges främsta tecknare. Medverkande: Jens Andersson (projektledare) och Laura Mendez (förlagschef) samt ett par tecknare.

15.00 – 15.45 Rumänska serier: från guldåldern till gatan till museet Seriescenen
Rumänska serieskaparen Alexandru Ciubotariu i samtal med Serietekets Anders Lundgren om den rumänska seriens nuvarande och historia.

15.30 – 15.50 Mellan rött och svart Piratförlagets monter
Jan Guillou om den tredje delen i serien om det stora århundradet. Intervjuas av Fredrik Belfrage.

16.00 – 16.30 101 föremål ur Sveriges historia Litteraturscenen
Dick Harrison och Katarina Harrison berättar om sin nya bok.

16.30 – 16.55 Prisad författare från norra England Plats för barn!
Niel Bushnell, serietecknare, animatör och författare samtalar om sitt arbete med Lotta Olsson, journalist på Dagens Nyheter.

17.00 – 17.45 Crashcourse i manga Seriescenen
Japan: landet där en fjärdedel av allt publicerat material är serier. Hur fungerar japanska fansin? Vad tycker bokförlagen om fanart?

Seminarier

Jag kommer inte att gå på några seminarier under min dag på mässan, men jag vill lyfta ett par föreläsningar som jag tycker verkar vara extra intressanta.

10.30 – 10.50 Framtidens behov av lättlästa nyheter, samhällsinformation och litteratur
Läsförståelsen i samhället minskar. Innebär det att behovet av lättläst ökar? Kan lättläst motverka sitt syfte? Och vilken är bibliotekens roll?

14.00 – 14.45 En flytande värld av ord
Minoritetsspråk i en globaliserad litteratur. Översättningar och översättare har nyckelroller i skyddet och främjandet av språklig och kulturell mångfald. Författare och översättare från en rad europeiska länder diskuterar här hur viktiga minoritetsspråken är för den kulturella identiteten och globaliseringens betydelse för översättningar.

Snart är det Bokmässa: torsdagens program

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *