Vissa böcker har det där lilla extra. Den kanske skapar en atmosfär eller har en attityd som drar in mig som läsare. Lite spänning, äventyr och en dos humor är bra kryddor. Och ännu bättre blir det om boken dessutom har ett motto som inte skrivs läsaren på näsan utan långsamt framträder. Allt detta finns i Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart. Lavender Lit, 2015.

När Frankie Landau-Banks kommer tillbaka till internatskolan har hon förändrats. Hon har växt till sig, utvecklats, blivit en snygging. Killarna i det populära gänget ser henne plötsligt och killen hon trånat efter, Matthew, väljer henne till sin flickvän.

Frankies liv får alltså ett uppsving. Men hon är hela tiden medveten om att hon är beroende av killarnas godkännande för att behålla sin nyvunna status. Dessutom inser Frankie snart att trots att killarna pluggar hårt, ordnar fester och jagar tjejer så är det någon helt annanstans deras verkliga lojalitet finns.

Det finns ett urgammalt hemligt sällskap på skolan. De har hemliga möten, ordnar upptåg och practical jokes. De som blir invalda får så starka band att de håller en livstid. Där skulle Frankie gärna vilja ingå. Särskilt som Matthew alltid låter det hemliga sällskapet gå före Frankie.

Det finns bara ett krux: bara killar får vara med.

Frankie känner kämpaglöden tändas inom henne. Hon vill visa Matthew och de andra att hon också har något att bidra med.

Snart spelar Frankie ett högt spel. En katt- och råttalek tar sin början med Frankie på ena sidan och det hemliga sällskapet på den andra. Spänningen trissas upp och ingen vet hur det kommer att sluta för Frankie.

Krossa glastak

Ska man hårdra det hela är Den ökända historien om Franke Landau-Banks en ungdomsroman. Men lika väl som jag läste vuxenböcker när jag knappt var tonåring så finns det ungdomsböcker som har något att ge mig. Den här är definitivt en sådan.

Det är härligt att följa Frankies utveckling från osedd tonåring, till populär tjej i det tuffa gänget som gör allt för att hålla sig kvar där, för att slutligen bli en helt och hållet självständig person.

Hennes revolt mot internatskolans inofficiella regler, den hemliga sammanslutningen där enbart killar kan vara med, kommer långsamt krypande. Till en början drivs hon av svartsjuka och av längtan att bli godkänd som den individ hon är, inte bara som populära killens flickvän. Men allteftersom hon går djupare blir det själva orättvisan som hon opponerar sig mot.

Om fler kunde bete sig som Franke Landau-Banks vore världen en mer rättvis plats och många glastak skulle krossas.

För den som längtar efter mer från E. Lockhart så har Lavender Lit fler böcker. Kanske är det allt du behöver veta är en drömsk historia om hur minnet spelar huvudpersonen spratt för att hon ska klara av att gå vidare efter ett trauma. Den utspelas i en miljö som för tankarna till Kennedyklanen och deras somrar på Cape Cod. Se gärna vår recension här.

En bok jag ännu inte läst men som definitivt är på min läslista är thrillern Fejk.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Smart och upplyftande om tonårstiden: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Taggar:                                                     

En reaktion på “Smart och upplyftande om tonårstiden: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *