TJUVARNAS STAD
David Benioff
Forum bokförlag, 2009
ISBN: 9789137133577
(City of Thieves, 2008)

Recensent: Andrea Zackrisson

IMG_0309.JPG

Det är vintern 1942 och Leningrad är belägrat av tyskarna. Den sjuttonårige Lev ertappas med att stjäla från en död tysk fallskärmssoldat och i en cell tillsammans med desertören Kolja genomlever han natten i väntan på den oundvikliga avrättningen. Men istället för en kula i nacken tidigt på morgonen får de två männen ett märkligt uppdrag. Den ryske översten behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta och de får fem dagar på sig att skaffa dem. Om de lyckas, får de behålla livet. Men om de misslyckas verkställs dödsdomen.

Lev och Kolja ger sig ut på en farlig och helt galen resa för att mot alla odds hitta ägg i ett svältande Leningrad. På vägen träffar de en uppsjö udda människor och i hamnar i de mest osannolika situationer. Detta är ett annorlunda och intressant sätt att beskriva hur människor levde i Sovjetunionen under andra världskriget. Hur det var att leva under hotet från Tyskland, med bombningar, död, smärtan och tortyr. Om hur skillnaden mellan liv och död berodde på ditt kön, bakgrund, tro eller helt enkelt på hur du såg ut. Och svälten, den ständiga, gnagande hungern.

Detta är en varm och humoristisk berättelse. Humorn lägger sig som ett täcke över det allvar historien innehåller. Storyn är egentligen helt idiotisk och osannolik, den har en känsla av Hundraåringen… över sig, men det är ett smart grepp av författaren då det gör det lättare att ta sig igenom en berättelse som egentligen är en skildring av hur den hårda verkligheten såg ut för många människor som levde mitt i kriget.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Smart, humoristisk skildring av andra världskrigets Leningrad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *