Blessing och hennes storebror Ezekiel avgudar sin högröstade pappa, sin glamorösa mamma och njuter av ett bekvämt liv i Lagos. Men allt ändras när deras pappa lämnar dem för en annan kvinna. Blessings mamma blir av med jobbet och de måste flytta ifrån den luftkonditionerade lägenheten i staden ut på landet till en liten by i Nigeriadeltat, där Blessings mormor och morfar bor.

Ute på landsbygden är allt annorlunda. Ezekiel kan knappt äta någon mat eftersom han är allergisk, toalett och kylskåp finns inte, att gå i skolan är ingen självklarhet och de byter religion. Blessing drömmer om att få lära upp sig till barnmorska medan Ezekiels dröm om att bli läkare blir allt svagare under inflytandet från traktens pojkmilis.

Den här boken är perfekt för en bokcirkel, det finns så många frågor att diskutera runt. När de flyttar ut på landet till deras morföräldrar blir de muslimer, och helt plötsligt spelar deras kön roll på ett helt annat sätt än i staden. Det har varit självklart för både Blessing och Ezekiel att gå i skolan, men när pengarna inte räcker till väljer familjen att skicka pojken i första hand. Som flicka har Blessing i samhällets ögon inte samma nytta av en utbildning som sin bror, trots att hon vill bli barnmorska.

Livet är komplext, det är inte svart och vitt. Det är ett av bokens största budskap. Det är inte alltid självklart att man lämnar sin man om han är otrogen, eller att man låter bli att omskära nyfödda flickor även om man anser att det är fel. Det är en bok om fördomar, och manligt välde och dumhet. Och om kloka, förstående och accepterande kvinnor som stöttar sina ibland idiotiska män.

Titel: Små solfåglar långt borta
Originaltitel: Tiny Sunbirds far away
Författare: Christie Watson
Förlag: Damm förlag
ISBN: 9789173518369

Små solfåglar långt borta av Christie Watson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *