I Historiegeneratorn visar Danny Wattin att han är en historieberättare av rang, att han inte bara lever upp till titeln på sin senaste bok utan även levererar berättelser som griper läsaren.

Historiegeneratorn av Danny Wattin. Piratförlaget, 2018.

En lärare som tar till okonventionella metoder för att skapa den perfekta skolan. Män som skyller sina krisande äktenskap på en självhjälpsbok. Hur världen ser ut ur en modern tonårings perspektiv. Algoritmer som generar bästsäljande böcker. Danny Wattins Historiegeneratorn består av sex skruvade berättelser som beskriver det absurda i vår samtid. Ett krisande skolsystem där föräldrar lägger allt ansvar på lärare som knappt har mandat att göra sitt jobb. Hur lätt det är med dagens teknik att inte bara skapa falska identiteter men faktiskt få folk att tro att de existerar. Allt våra barn och ungdomar utsätts för online.

Historiegeneratorn är en blandning av vitt skilda ämnen och jag varvar skratt med gråt när jag läser boken. Jag grips, blir rörd, blir stressad, och känner vanmakt.

Wattin vet precis hur långt han ska dra berättelserna och när han ska avsluta dem. Tajmingen är perfekt, det är precis då jag vill ha mer för att veta hur det egentligen gick för karaktärerna, samtidigt som jag sitter på helspänn för att karaktärerna har gått orimligt långt och jag vet att det inte kan sluta lyckligt.

Jag gillar också hur han knyter ihop berättelserna. Inte så att de påverkar varandra, men i varje ny berättelse får läsaren glimtar av de andra berättelserna och hur det gått för karaktärerna i dem. Det är ett briljant upplägg och ett kul sätt att få veta hur det gick sen.

Jag rekommenderar verkligen ljudboksversionen av Historiegeneratorn. Där läser sex av våra främsta skådespelare upp varsin berättelse, vilket gav extra effekt till historierna.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Skruvade berättelser om det absurda i vår samtid: Historiegeneratorn ​
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *