BRITT-MARIE VAR HÄR
av  Fredrik Backman

Partners in stories, 2014
ISBN: 9789198182002

Recensent: Andrea Zackrisson

britt-marie-var-harSkratt och tårar, och älskvärda karaktärer. Britt-Marie var här är en fantastiskt feel good.

En vettig, fungerande människa vet i vilken ordning man sorterar besticken. Britt-Marie lägger stor vikt i sitt omdöme om andra, utifrån hur deras bestickslådan ser ut. Gafflar, knivar, skedar – det är den korrekta ordningen.

I Borg är det inte många som vet hur man på rätt sätt sorterar besticken. Britt-Marie är rent ut sagt chockerad över att så många kan tänka sig att leva så ociviliserat som man verkar göra i Borg. Skäggiga män spenderar dagarna på den lokala pizzerian. Som också är postkontor, kiosk och matbutik, och vars ägare ofta börjar dagarna bakfull efter att ha druckit obskyr vodka hela nätterna. Lastbilarna som dundrar förbi brukade köras av invånarna i Borg och de som blivit av med jobbet tittar nu istället bittert på dem. Barnen skitar ner sig då de spelar fotboll på parkeringsplatsen.

Det är i detta utdöende samhälle som Britt-Marie kommer in i när hon får jobb som fastighetsskötare på fritidsgården som snart ska läggas ner. Hon är egentligen inte intresserad av lära känna någon men blir snart involverad i invånarnas liv. Och hennes liv får en nystart.

Det här är första boken av Fredrik Backman som jag läser, och jag förstår verkligen varför han så snabbt blivit en av Sveriges mest populära och älskade författare. Britt-Marie var här är full av fantastiska, udda och unika karaktärer som är så älskvärda. Jag både skrattar och blir rörd av den här boken.

Det som gör den här boken så speciell, och som jag inbillar mig är grejen även med En man som heter Ove, är Backman skildring av hur människor förändras och utvecklas när de är tillsammans med andra människor. Britt-Marie är en ensam person som får nytt liv när hon lämnar sin man och det avskilda liv hon levt, för ett jobb i lilla utdöende Borg. Det är en härlig feel good om hur det aldrig är försent att ändra och förbättra sitt liv.

Marika har tidigare recenserat flera av Fredrik Backmans böcker. Läs hennes recensioner av Britt-Marie var här och Björnstad.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Skratt, tårar och Britt-Marie
Taggar:                                             

En reaktion på “Skratt, tårar och Britt-Marie

  • 16/11/2016 kl. 17:42
    Permalänk

    Har läst denna och En man som heter Ove och älskar verkligen dessa böcker.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *