FÄRJAN
Mats Strandberg
Norstedts, 2015
ISBN: 978-91-1-306030-9

Recensent: Andrea Zackrisson

FärjanPå en färja är du utlämnad till vad som händer där. Ute på havet blir fartyget ett litet universum, där det inte spelar någon större roll vad som händer i omvärlden – det finns inte så mycket mer att göra än att vänta på att komma i hamn. Detsamma gäller om något skulle hända ombord, det tar tid innan hjälp når fram. Därför är det en spännande miljö som Mats Strandberg har valt att placera sin senaste roman i.

Färjan är en skräckroman som utspelar sig på finlandsfärjan Baltic Charisma. Inför avseglig från Stockholm är allt som vanligt. Filip förbereder baren för nattens festande, Pia gör sig redo att ta hand om de av kvällens passagerare som fått lite för mycket att dricka, och Carl, en före detta medarbetare, laddar för en av de viktigaste händelserna i sitt liv. Men det som verkar bli en helt vanlig tur över Östersjön slutar i en mardröm. För med ombord finns en ondska som kommer sprida sig mellan passagerarna. Det blir en natt då relationer sätts på prov, då en del människor blir hjältar och andra monster.

Romanen består av ett stort gäng karaktärer som av olika anledningar är missnöjda med sitt liv, men det är lätt att lära känna och tycka om dem. Det som gör den här romanen intressant är inte skräckberättelsen i sig, utan hur karaktärerna reagerar när det utsätts för hög stress och skräck. Jag tyckte att tempot var för långsamt och även om jag gillade personporträtten så var det en trög läsning.

Däremot kommer jag aldrig att resa med en finlandsfärja.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.
 

Skräck på Östersjön
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *