HÖGLANDET
Steinar Bragi
Natur & kultur, 2014
ISBN: 9789127137479
(Hálendið, 2011)

Recensent: Andrea Zackrisson

Hoglandet

Ute på det isländska höglandet har fyra vänner kört vilse. I det ogästvänliga landskapet har dimman tjocknat så mycket att de har kört rakt in i ett hus, som verkar stå helt ensamt mitt ute i ingenstans. Deras bil går sönder och de tvingas övernatta hos det gamla paret som bor i huset.

Värdparet beter sig mycket underligt, de låser noggrant om sig och verkar vara rädda för något ute i mörkret. De fyra vännerna försöker komma därifrån, men misslyckas gång på gång. Sprickorna inom gruppen blir mer och mer tydliga ju längre de är isolerade ute på höglandet. Egill och Hrafn, de båda männen i gruppen, har tillhört Islands finanselit, men har efter börskraschen förlorat allt och använder sig av alkohol, droger och sex för att försöka dämpa sin ångest. Journalisten Anna är avundsjuk på psykologen Vigdis. Samtidigt är hon den enda som försöker ta reda på vad paret i huset egentligen döljer.

Detta är en skräckthriller som tar sig in under skinnet och flera veckor efter att jag läst ut boken fortsätter jag att fundera kring den, den vill inte försvinna ur mina tankar. Det karga isländska landskapet gör sitt för att addera till stämningen i boken, och Steinar Bragi är fantastisk på att förmedla skräck, ångest och människors mörka sidor. Det är några av människans mest brutala sidor som vi får ta del av i boken: våld, psykologiska spel och förvriden sexualitet.

Romanen både äcklar och fascinerar mig. Jag tror att jag kommer att bära med mig känslan av den under en lång tid.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta, men har svårt för fantasy, deckare och chic lit.

Skräck på det isländska höglandet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *