Böcker baserade på verkliga händelser kan vara både spännande och berörande. Men ibland överträffar verkligheten dikten.

Ondskan_ar_en_blond_pojkeHäromveckan lyssnade jag på P1 Dokumentärs reportage om skotten i Rödeby, eller Rödebydramat som det också kallas, ett uppmärksammat fall i Blekinge 2007 då en pappa sköt sin sons mobbare. En sextonårig kille skottskadades allvarligt och en femtonårig kille dog. Det är en historia som berör mig, och som även inspirerade Fredrik Hardenborg att skriva romanen Ondskan är en blond pojke.

Precis som i det verkliga fallet i Rödeby, handlar Ondskan är en blond pojke om två unga killar som hamnat på olika sidor om varandra. En är den mobbande och den andra den mobbade. Hur det blev så vet ingen, men det är så det är. Trakasserierna trappas upp till ett stadie då hela den mobbades familj känner sig hotade. Så en natt dyker mobbarna upp vid huset där den mobbade familjen bor. Och när det händer har pappan i familjen kommit till ett sådant skede att han inte ser någon annan utväg än att skjuta den som hotar de han älskar.

Både P1:s dokumentär och Fredrik Hardenborgs bok är väl värda att ta del av. På Sveriges Radio webbplats hittar du radioreportaget Skotten i Rödeby och i en bokhandel eller ett bibliotek när dig hittar du romanen Ondskan är en blond pojke.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Verklighet och dikt: Skotten i Rödeby
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *