I helgen läste jag ut Conn Igguldens första roman i serien Roms portar: Kejsaren. Jag blev helt hooked och reserverade direkt den andra delen hos biblioteket. Romartiden fascinerar mig. Som tonåring spelade jag gärna dataspel som utspelade sig under den tiden, och sedan jag som ung tonåring läste de första delarna i Vibeke Olssons romansvit om romarriket har jag också gillat skönlitteratur på temat.

Vibeke Olssons Romarriket
Hedningarnas_forgardI Olssons romansvit, som skrevs på 1980-talet, får vi följa en familj i fyra generationer. Det börjar med att den slavinnan Callistrate blir utslängd från det rika hus i Rom där hon bor och verkar efter att ha fött en missbildad dotter, Sabina. Callistrate får arbete i ett kristet pars hem. En missbildad slav har inget värde i Rom, och den kärlek och omtanke som de kristna visar den missbildade flickan får Callistrate att själv konvertera till kristendomen.

I sex böcker får vi följa Callistrate men framförallt Sabina och hennes barn och barnbarn. Det är en riktig historielektion då serien tar med både religion, slavarnas situation, erövringen av Germanien, inbörderskrig, men framförallt ger romansviten en känsla av hur man levde och verkade under den tiden.

Romaner i serien: Hedningarnas förgård, Kvarnen och korset, Sabina, Sabina och Alexander, Krigarens sköld, En plats att vila på.

Conn Igguldens Kejsaren
Roms_portarI den romaner långa serien Kejsaren skildrar Gajus Julius Caesars liv, från åtta års ålder till då han mördas 55 år gammal. Iggulden har valt att inspireras av människor som har funnits på riktigt, men har tagit sig friheter när han har porträtterat dem. Till exempel så omkommer Caesars släkting Gajus Marius och Marius ärkefiende Cornelius Sulla vid strider orsakade av våldsamma intriger, när de i verkligenheten dog i rätt hög ålder av alkoholrelaterade orsaker. Detta är spännande historisk skönlitteratur som eggar fantasin.

Romaner i serien: Roms portar, Kungars död, Svärdens fält, Krigets gudar, Gudarnas blod.

Colleen McCulloughs Masters of Rome.
The_first_man_in_romeColleen McCulloughs serie om Rom är en av de mest hyllade inom genren, men verkar tyvärr vara svår att få tag på på svenska. Jag vet inte om alla är översatta till svenska, det verkar inte så. Romanerna är berättelser om några av romarrikets största karaktärer: Gajus Marius, Cornelius Sulla, Pompejus Magnus, Gajus Julius Caeser och Caesar Augustus. Även drottning Kleopatra VII av Egypten och hennes förhållande med Julius Ceaser och fältherren Marcus Antonius är med.

Romaner i serien: The First Man in Rome (Makten och kärleken), The Grass Crown (Gräskronan), Fortune’s Favourites (Gudarnas gunstlingar), Caesar’s Women (Caesars kvinnor), Caesar, The October Horse, Antony and Cleopatra (Antonius och Kleopatra).

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Skönlitteratur om Romarriket

2 reaktion på “Skönlitteratur om Romarriket

  • 14/05/2014 kl. 11:39
    Permalänk

    Har inte köpt sista delen i serien av Iggulden. Den kom ju ganska nuss. Men alla tidigare delar i serien är så fantastiska. Även hans serie om Djingis Khan är otroligt läsvärd. Även där har jag sista delen kvar att läsa.

    Svar
  • Pingback: Sammanfattning maj 2014 | Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *