OKÄNDA VÄSEN
Tracy Chevalier
Damm förlag, 2010
(Remarkable Creatures, 2009)
ISBN: 9789173516525

Recensent: Andrea Zackrisson

image

I Lyme Regis vid den steniga brittiska sydkusten levde under den första hälften av 1800-talet Mary Anning, en kvinna som trots sitt kön och samhällsklass lyckades göra avtryck i historieböckerna som fossilsamlare och paleontolog. Hon gjorde under sin livstid några viktiga fynd av dinosauriefossiler som ifrågasatte både den religiösa synen på hur världen skapats och djurens utveckling.

Okända väsen, Tracy Chevaliers sjätte roman, är baserad på Annings liv och människorna omkring henne. Det är tidigt 1800-tal och inom naturvetenskapen står man på tröskeln till flera viktiga upptäckter. För att hjälpa familjen ekonomiskt är Mary ute bland klipporna och letar fossil. Hon blir snart den skickligaste fossiljägaren, men trots att hon förmår att upptäcka de värdefullaste fossilerna ses hon enbart som medhjälpare till de manliga geologerna. Hon får utså fördomar från akademiska samfund, elakt skvaller från grannarna och smärtan i en förbjuden kärlek. Mary finner en oväntad själsfrände i den lite retliga men intelligenta Elizabeth Philpot, en ogift, välbeställd kvinna som flyttat från London till Lyme Regis med sina systrar. Trots skillnaderna i ålder och bakgrund inser Mary och Elizabeth att i sin kamp för erkännande är vänskap deras starkaste vapen.

Chevalier har lyckats mycket bra med att ge dessa för länge sedan bortgångna människor liv igen. Det är modigt att basera en historia enbart på människor som funnits i verkliga livet, men jag tycker att hon ger Mary Annings upprättelse och väl värd uppmärksamhet. Jag var i Lyme Regis för bara några år sedan och det var i samband med den resan som jag först hörde talas om Annings. Det gör det extra spännande och roligt att läsa den här boken. Även om Chevaliers 1800-tals Lyme Regis är väldigt annorlunda från dagens turistiga version.Det som jag gillar mest med romanen är hur kvinnans ställning i samhället skildras. Chevalier beskriver en för mig annorlunda värld då det inte var ovanligt för en kvinna att förbli ogift, då hon ansågs vara en gammal ungmö redan vid 25 och där det var otänkbart att gifta sig över klassgränserna. En tid då kvinnors vetenskapliga upptäckter inte räknades eller tillskrevs någon man. Jag blir frustrerad när jag läser sådana här romaner, men samtidigt är det nyttigt att bli påmind vad jag som kvinna idag har kvinnor som Mary Annings att tacka för.

Annings blev egentligen inte uppmärksammad förrän efter sin död. 2010 utsåg Royal Society, ett vetenskapligt sällskap, Mary Annings till en av Storbritanniens tio viktigaste kvinnor för forskning och vetenskap. Det här citatet ur romanen sammanfattar den uppgivelse som kvinnor från den här tiden säkert kunde känna:

”Det är allt hon kommer att få, tänkte jag: några smulor av tack undanträngda av långt fler ärebetygelser åt djuret och mannen. Hennes namn ska aldrig att stå i vetenskapliga tidskrifter eller böcker, utan kommer att glömmas bort. Det är oundvikligt. En kvinnas liv är alltid en kompromiss.”

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Skönlitterärt om Mary Anning
Taggar:                                             

2 reaktion på “Skönlitterärt om Mary Anning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *