DE FÖRSVUNNA
Caroline Eriksson
Forum bokförlag, 2015
ISBN: 9789137145785

Recensent: Andrea Zackrisson

De_forsvunnaEn fin sommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten ut till en ö på sjön Maran. Greta stannar i båten medan de andra går iland, men de kommer inte tillbaka. Förtvivlat letar Greta på ön, men det finns inte ett spår efter Axel och Smilla. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Snart står det klart att Greta och Axels relation präglades av både fysiskt och psykiskt våld. En händelse i barndomen gör sig påmind då historien verkar upprepa sig själv, och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi.

Huvudpersonen Greta har växt upp i ett oroligt hem, med ständiga bråk mellan föräldrarna. En våldsam händelse förföljer henne även som vuxen. Barndomens upplevelser leder henne in i en destruktiv relation med en man som hon snart inser har våldsamma drag, men som hon väljer att acceptera. Detta är en berättelse där inget är som det först verkar. Det är svårt att få grepp om vad som är verkligt och vad som kanske är Gretas vanföreställningar. Det är ett spännande upplägg som ger en liten inblick i hur det kan vara att leva med psykisk ohälsa.

De försvunna är en skicklig skildring av psykologin bakom människors beteende. Precis som i sina tidigare böcker, Djävulen hjälpte mig och Inga gudar jämte mig, går Eriksson på djupet och beskriver hur upplevelser vi haft tidigare i livet påverkar hur vi agerar idag. Hon är fantastiskt duktig på att skapa förståelse för varför människor reagerar som de gör i olika situationer. Det skapar levande karaktärer som känns äkta och är lätta att relatera till, och en berättelse som jag bär med mig länge därför att det känns som jag har lärt mig något genom att läsa den.

Det här är en roman som man sträckläser. Det är både en spännande thriller som bjuder på många oväntade vändningar, samtidigt som den beskriver varför människor väljer att vara kvar i destruktiva förhållanden.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Skicklig skildring av att leva i destruktiva förhållanden
Taggar:                                                         

3 reaktion på “Skicklig skildring av att leva i destruktiva förhållanden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *